Gemeente Twenterand


Lokaal Educatieve Agenda Twenterand: Samen werken aan kansen voor kinderen

`Samenwerken aan talent', dat is de titel van de Lokaal Educatieve Agenda (LEA) die door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld. De LEA is het beleidsplan waarin de gemeente met onderwijskundige partners en overige partijen afspraken maakt over de manier waarop de kinderen in Twenterand de kans krijgen hun talenten te ontplooien.

Jan Binnenmars, wethouder Onderwijs: "Ieder kind moet de mogelijkheid hebben om zijn of haar talent te benutten en daar draagt de Lokaal Educatieve Agenda aan bij."

In de Lokaal Educatieve Agenda komen thema's als onderwijsachterstanden en zorg in en om de school aan de orde. Bovendien komen veel nieuwe ontwikkelingen op gemeenten en onderwijskundige partners af. Het gaat dan om wijzigingen in het passend onderwijs, de transitie jeugdzorg (de regie van de jeugdzorg gaat van de provincie naar de gemeente) en de Wet OKE. Deze wet is bedoeld om voor jonge kinderen in peuterspeelzalen en kinderdagverblijven een veilige en stimulerende omgeving te creëren, waarbij medewerkers in staat zijn om risico's op ontwikkelingsachterstanden te signaleren en zonodig effectief aan te pakken.

Samen werken aan speerpunten
De gemeente Twenterand heeft in de uitvoering van de LEA een regierol, maar wethouder Binnenmars benadrukt de uitstekende samenwerking met de partners: "Het doet mij heel goed dat bij de totstandkoming van de Lokaal Educatieve Agenda alle betrokken partners zich stuk voor stuk hebben ingezet voor één gezamenlijk belang: de ontwikkeling van de kinderen in Twenterand." Samen met haar partners in onderwijs en jeugdzorg zet de gemeente breed in op die ontwikkeling. Met elkaar zijn afspraken gemaakt over elkaars rollen en verantwoordelijkheden bij het werken aan die speerpunten. Jaarlijks wordt een activiteitenplan opgesteld, waarin staat hoe de speerpunten worden uitgewerkt. De LEA is een dynamisch instrument. De belangrijkste speerpunten voor de jaren tot en met 2014 zijn in de LEA vastgelegd. Voorbeelden van die speerpunten zijn het terugdringen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid in Twenterand, het stimuleren van de professionals die werkzaam zijn in het onderwijs en de aansluitingen optimaliseren tussen voorschools en primair onderwijs en primair onderwijs en voortgezet onderwijs.

De Lokaal Educatieve Agenda 2011-2014 `Samenwerken aan talent' wordt op 20 december 2011 ter instemming voorgelegd aan de gemeenteraad.