Syntens

Studenten Logistiek & Technische Vervoerskunde van de Hogeschool Rotterdam strijden om uitdagende afstudeeropdrachten

Op woensdag 26 oktober 2011 streden zoân dertig studenten om uitdagende afstudeeropdrachten van vier ondernemers. Drie teams van twee studenten en één student alleen de opdracht gaat uitwerken. Zij gaan aan de haal met de uitdagende businesscases. âDeze werkvorm zouden we al in het tweede studiejaar moeten hebben,â was een van de reacties van studenten. âDit is de echte praktijk en veel uitdagender dan de âstandaardâ projecten die we krijgen voorgelegd.

In het voorjaar zijn er meerdere studenten via Kennisbruggen afgestudeerd op actuele vraagstukken van het bedrijfsleven. De eerdere ervaringen met de inzet van pitches waren zo goed dat de pitches waarbij ondernemers en studenten direct gekoppeld worden, inmiddels tot de vaste producten van Kennisbruggen horen. Deze eerste najaarspitchbijeenkomst van een serie van zes, was van een bijzonder hoog niveau. Mike Lingen en Thomas de Jong wonnen de opdracht van Secure Logistics. Jeff Olsthoorn en Bart van der Pijl kregen de opdracht van Interaxi. Armyn Evink en Jeroen Prins pasten het beste bij Jordex Shipping en Jeffrey van ât Kruis gaat aan de slag bij Bas Kooij Transport.

Van plant tot klant
Na een korte presentatie over het project Kennisbruggen, presenteerden de verschillende ondernemers zich aan de studenten. Met veel humor vertelden ze over hun bedrijf, de omgeving waarmee ze te maken hebben en de uitdaging(en) waar ze voor staan. Daarna gingen de studenten direct mee met de ondernemer van hun keuze. Zes studenten hadden belangstelling voor de businesscase van ondernemer Interaxi.

Directeur Toon de Jong heeft ketentransparantie âvan plant tot klantâ het speerpunt van zijn bedrijf gemaakt. Daarvoor wil hij een softwaresysteem ontwerpen dat door alle schakels in de keten â van medewerkers bij een kweker tot de directeur van het distributiecentrum â gebruikt kan worden. De uitdaging voor studenten is dan ook om een compact systeem te ontwerpen dat smart en simpel is.

Nadat De Jong zijn afstudeeropdracht had uitgelegd, moesten studenten zichzelf zo goed mogelijk verkopen. De Jong koos voor zijn âdreamteamâ. De Jong: âDit duo past perfect bij ons bedrijf en versterkt elkaar. Bovendien komen ze uit het Westland, ze kennen de markt en hebben âchemieâ met de klant. Maar ik moet zeggen: alle kandidaten waren van een hoog niveau en zeer divers.â De gelukkige winnaars Jeff en Bart hebben zin in de opdracht.

Procesoptimalisatie
Ook ondernemer/expediteur Ruud Maaskant van Jordex Schipping & Forwarding was enthousiast over de studentenpitches. âDit is de tweede keer dat ik deelneem aan deze Kennisbruggen pitches. Het vorige studententeam heeft goed werk verricht. Zij maakten een âdashboardâ voor mijn logistieke dienstverlening. Ook voor deze businesscase waarin ze mijn processen gaan optimaliseren, heb ik weer acht enthousiaste kandidaten. Opvallend is dat ze allemaal een eigen achtergrond en zienswijze hebben. In een uur tijd zijn we flink de diepte in gegaan want ik moest op zoek naar de inborst die het beste past bij de organisatie. En ondanks dat het een moeilijke keuze is, ga ik voor het studententeam Armyn en Jeroen.â

Scenarioplanning
Bas Kooij van Bas Kooij Transport B.V. heeft 28 vrachtwagens. Zijn chauffeurs zijn het visitekaartje van het bedrijf. Hij ziet de markt in sneltreinvaart veranderen en heeft behoefte aan scenarioplanning om vroegtijdig te kunnen signaleren en sturen. Vanuit de studentenkant was veel belangstelling voor zijn afstudeeropdracht. Elke student haalde het onderste uit de kan tijdens zijn pitch. Kooij koos voor Jeffrey: âOmdat deze student veel kennis meebrengt vanuit het bedrijf van zijn vader. Hij dankt alle studenten voor de leuke open gesprekken.â

Opdracht sluit aan bij minor
Secure Logisticsâ directeur René Besselink optimaliseert de logistieke stromen. Zijn speerpunten zijn logistiek, security en sinds kort ook safety. âDe Moerdijk-brand heeft voor veel herrie gezorgd. Sindsdien denken wij na over wat er in de haven van Rotterdam moet gebeuren om de veiligheid te optimaliseren.â Zijn opdracht loopt dwars door deze drie speerpunten heen. âHoe integreer ik de informatiestromen in de transportketen van haven tot distributiecentrum, gebruik makend van ons XS Key systeem?â

In 2010 deed Besselink goede ervaringen op met twee IPO-studenten die in negen weken een toegangspoort voor vrachtwagens maakten. Maar ook nu, na de pitches, complimenteert hij de studenten: âJullie kennis en kwaliteiten zijn van een hoog niveau. Ik moest kiezen uit vier hele goede kandidaten. Het zijn Mike en Thomas geworden omdat onze businesscase goed aansluit bij hun minor Port Management.â

Kennisbruggen/Facebook
De gelukkige winnaars gaan vanaf januari 2012 aan de slag met de afstudeeropdracht. Maar ook onder de overige studenten zijn mooie businesscases te vergeven. Daarom wees Maurice Kriatkow van Syntens hen op de Kennisbruggen/Facebook. Daar blijven ze op de hoogte van nog veel meer uitdagende stage- en afstudeeropdrachten.

Volgende studentenpitches
De volgende pitchserie is op 23 november aanstaande gepland met studenten logistiek en economie, ook weer van de Hogeschool Rotterdam. Dan zullen zoân zestig studenten strijden om afstudeeropdrachten van vijf bedrijven.