Rijksoverheid

`Nederlandse ondernemers meest integer´

Nieuwsbericht | 03-11-2011

Nederlandse ondernemers worden door hun internationale zakenpartners als meest integer gezien. Dat blijkt uit externe link: de Bribe Payers Index 2011 van Transparency International. De organisatie deed onderzoek onder 3000 CEO's naar hun beeld van bedrijven uit 28 verschillende landen over de mate waarin deze bedrijven zich inlaten met omkoping van buitenlandse ambtenaren bij het verkrijgen van orders.

In het onderzoek scoren bedrijven uit Nederland en Zwitserland op een schaal van 10 gemiddeld een 8,8. Rusland, China en Mexico staan onderaan de lijst.

Omkoping van ambtenaren in het buitenland is strafbaar. Naast een actief opsporingsbeleid van het Openbaar Ministerie stimuleert de Nederlandse overheid maatschappelijk verantwoord ondernemen en het tegengaan van corruptie. De overheid vraagt bedrijven transparant te zijn over hun MVO-beleid en activiteiten en verwacht van bedrijven goed stil te staan bij de risico's en gevolgen van corruptie.

Handelsmissies

Bij Nederlandse handelsmissies naar het buitenland is MVO een vast onderdeel. Bedrijven die meegaan met deze missies worden geïnformeerd over de MVO-verwachtingen van de overheid zoals die zijn verwoord in standaarden van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Ook worden zij geïnformeerd en geadviseerd over de MVO-uitdagingen in het land van bestemming. Daarnaast brengen Nederlandse diplomaten en politici MVO-onderwerpen ter sprake in het land dat wordt bezocht.