Mitros


Starters door loting meer kans op huurappartement Nieuwegein 03 november 2011
(Persberichten)

Sinds juni 2010 wordt elke vijfde sociale huurwoning die in Nieuwegein vrijkomt verloot. Bij de loting maakt iedereen evenveel kans op een woning, ongeacht de wachttijd. Het doel van dit lotingsysteem is om starters meer kans op een woning te geven. Uit een evaluatie die de gemeente Nieuwegein en de woningcorporaties Mitros, Portaal en Jutphaas Wonen hebben uitgevoerd, blijkt dat dit inderdaad gewerkt heeft. Via het lotingsysteem worden vaker dan via het normale systeem woningen aan starters verhuurd.

Eengezinswoningen per 1 november niet meer verloot De gemeente Nieuwegein en corporaties hebben vanwege de positieve resultaten besloten door te gaan met het loten. Wel hebben zij besloten dat eengezinswoningen voortaan niet meer verloot worden. Deze regel is per 1 november 2011 ingegaan.

De reden hiervoor is dat de gemeente en de corporaties zoveel mogelijk woningzoekenden willen helpen. Een starter laat geen sociale huurwoning achter. Als de eengezinswoningen worden aangeboden via het normale systeem, is de kans groter dat er iemand in komt die wel een sociale huurwoning achterlaat. Deze woning kan dan weer verhuurd worden (al dan niet via loting) zodat twee woningzoekenden aan een nieuwe woning zijn geholpen.

De werkwijze bij loting
Er is een aparte rubriek in de Woningkrant voor woningen in Nieuwegein die verloot worden. Ook worden woningen die verloot worden gepubliceerd op www.woningnet.nl. Elke vijfde sociale huurwoning die vrij komt, wordt verloot. Seniorenwoningen, jongerenwoningen, woningen voor gehandicapten en eengezinswoningen zijn de uitzonderingen; deze worden niet verloot.

Iedere ingeschreven woningzoekende kan reageren op een woning in het lotingmodel, maar moet net als altijd voldoen aan de gebruikelijke voorwaarden voor bijvoorbeeld inkomen en huishoudengrootte. Een urgentie geeft geen voorrang bij een woning die verloot wordt.

Het computersysteem van WoningNet bepaalt na de sluiting van de reactietermijn geautomatiseerd een willekeurige volgorde van kandidaten. Degene die op positie 1 staat, krijgt een uitnodiging om de woning te bezichtigen. Dus ongeacht hoe lang deze staat ingeschreven en of iemand een urgentie heeft. De rest van het proces verloopt zoals altijd al het geval was.

Resultaten evaluatie lotingsysteem
Uit de evaluatie blijkt dat via het lotingsysteem vaker dan via het reguliere systeem woningen aan starters worden verhuurd (67% t.o.v. 49%). Ruim 30% van de lotingwoningen komt bij woningzoekenden tot 23 jaar terecht, bij reguliere woningen is dit 8%.

Voor alle woningzoekenden is de slaagkans afgenomen vanwege de krapte op de Utrechtse woningmarkt. Het percentage verhuringen aan starters is in 2011 wel met 2% gestegen ten opzichte van de twee jaren daarvoor. De gemiddelde inschrijfduur van mensen die een lotingwoning krijgen toegewezen is een stuk minder lang dan huurders van reguliere woningen (3 t.o.v. 8 jaar). Uit onderzoek onder de huurders van Jutphaas Wonen en Portaal blijkt ook dat ongeveer de helft van de bewoners loting een goed systeem vindt of een neutrale mening heeft. Er zijn geen klachten binnengekomen over loting bij WoningNet en de woningcorporaties.