Stichting FOM 3 november 2011, 2011/52

Artificiële diamantstructuur in kristallijn silicium blijkt halfgeleider voor licht

Optische computer komt een stap dichterbij

Onderzoekers van de Stichting FOM, het MESA^+ Instituut aan de Universiteit Twente, Philips en ASML ontwierpen een geheel nieuwe methode voor het fabriceren van 3D structuren in silicium, die functioneren als halfgeleider voor licht. Zij publiceren hun resultaten zeer binnenkort in twee toonaangevende tijdschriften. Het gebruik van standaardapparatuur maakt de integratie van elektronica met deze driedimensionale structuren in siliciumchips mogelijk. Dat is van groot belang wanneer voor toepassing in een toekomstige optische computer.

Eén manier om computers nog veel sneller te maken is door het maken van driedimensionale computerchips. De huidige gebruikte technologie voor het maken van computerchips is niet erg geschikt voor het maken van driedimensionale ruimtelijke structuren. De structuren op een chip worden laag voor laag opgebouwd, waardoor het maken van een uitgebreide structuur een tijdrovende en dure klus is. In twee artikelen in de tijdschriften 'Advanced Functional Materials' en 'Journal of Vacuum Science and Technoloy' beschrijven oud-FOM onderzoekers Johanna van den Broek, Willem Tjerkstra, Léon Woldering en Willem Vos met hun collega's hoe zij in kristallijn silicium een driedimensionale structuur maken die bestaat uit een rechthoekig regelmatig patroon van poriën die elkaar loodrecht kruisen. De poriën vormen een diamantstructuur die zich blijkt te gedragen als een halfgeleider voor licht: een fotonisch kristal (zie figuur 1).

Optische computer
Er is een intrigerende analogie tussen kristallijn silicium en diamant en de nieuwe artificiële diamantstructuur: kristallijn silicium en diamant hebben een verboden energieband waardoor elektronen met deze energieën niet door het kristal kunnen reizen (de band gap). Deze verboden energieband vormt de basis van de werking van halfgeleiders, waarmee stroom wordt geschakeld in chips. Analoog blijkt de nieuwe artificiële diamantstructuur zich als een kristal voor licht te gedragen, een 'fotonisch kristal', en een verboden energieband voor licht te hebben. Fotonische kristallen reflecteren daarom in theorie bijna 100% van licht met golflengten in de verboden band.

De beschikbaarheid van driedimensionale fotonische kristallen met een bandkloof maakt het mogelijk om fotonen op een ultieme manier te sturen en zelfs op te sluiten. De hoge reflectie van de structuren kan worden gebruikt om een 'kooi voor licht' in een fotonisch kristal te maken. In zo'n kooi blijft het licht tussen de wanden van het kamertje heen en weer 'stuiteren' totdat het weer uit de kooi kan ontsnappen, liefst na een 'druk op de knop'. Op deze manier is het mogelijk optische, in plaats van elektronische, bits te beheersen, waardoor de optische computer een stap dichterbij is. Een optische computer kan veel meer data tegelijk bewerken dan een conventionele computer. Omdat ook optische computers elektronische componenten bevatten is het belangrijk dat de nieuwe fabricagemethode geheel compatibel is met de methodes in de chipindustrie, zodat elektronische- en fotonische componenten eenvoudig samen op één chip gefabriceerd kunnen worden.

Dit onderzoek is ondersteund door NanoNed/STW, Stichting FOM en NWO.

Bijlage: Meer details over het proces
De onderzoekers maakten de driedimensionale nanostructuren door middel van een innovatief proces in twee stappen. Eerst maakten zij gebruik van ASML's geavanceerde diep-UV lithografie: een gigantische camera projecteerde met behulp van UV-licht de rechthoekige poriestructuur op een laagje fotoresist. Hierdoor ontstond een masker met miljoenen minuscule gaatjes. Vervolgens etsten zij met een plasma -etsproces uit de chipsindustrie zeer diepe nanoporiën in een silicium plak, ook wel silicium wafer genoemd. Het resultaat daarvan is te zien in figuur 2.

De tweede stap is cruciaal: op de dunne zijkant van de wafer brachten zij met extreem grote nauwkeurigheid een tweede masker aan en vervolgens maakten ze met een zeer ongebruikelijke methode hetzelfde gaatjespatroon als in de eerste stap in het masker. De uitdaging zat in de eis dat het patroon op het masker maximaal 30 miljoenste millimeter (30 nanometer) en 0.5º afwijken ten opzichte van de optimale positie en hoek. Dit omdat zo na het etsen de gewenste diamantachtige structuur ontstaat. Het patroon brachten zij aan met standaardapparatuur uit de chipsindustrie. De tweede set poriën is op dezelfde manier geëtst als de eerste set. Het gebruik van standaard apparatuur maakt de integratie van elektronica met de driedimensionale structuren gemaakt met deze nieuwe methode in siliciumchips mogelijk.

De poriën in de nieuwe driedimensionale structuur vormen een diamantstructuur, dezelfde als de koolstofatomen in de bekende edelsteen diamant of als de siliciumatomen in kristallijn silicium (zie figuur 3). De nieuwe structuur is ongeveer tweeduizend keer uitvergroot ten opzichte van een diamantkristal. Om zeker te zijn van hun succes hebben de onderzoekers een aantal van hun structuren opgeofferd door deze voorzichtig te openen, zodat de diamantstructuur nauwkeurig kon worden geanalyseerd op poriediepte, -diameter, -vorm en uitlijning. Dit bevestigde dat de structuur inderdaad in de wafer is gevormd zoals weergegeven door de stippellijnen in figuur 1.
Optische reflectiemetingen als in figuur 4 bevestigen dat de nieuwe diamantstructuren zich als zeer goede fotonische kristallen gedragen. De ruwheid aan het oppervlak en de dikte van het kristal beperken nu de maximale reflectiviteit. De brede verboden banden bevinden zich bij infrarode golflengtes die worden gebruikt in de telecommunicatie industrie (1330 en 1550 nm).

Referenties
J.M. van den Broek, L.A. Woldering, R.W. Tjerkstra, F.B. Segerink, I.D. Setija, and W.L. Vos, Inverse woodpile photonic band gap crystals with a cubic diamond-like structure made from single crystalline silicon, Advanced Functional Materials
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adfm.201101101/abstract

R.W. Tjerkstra, L.A. Woldering, J.M. van den Broek, F. Roozeboom, I.D. Setija, and W.L. Vos, A method to pattern etch masks in two inclined planes for three-dimensional nano- and microfabrication, Journal of Vacuum Science and Technology B (binnenkort online)

Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: dr. Willem Tjerkstra, (053) 489 53 90 of prof.dr. Willem Vos