Gemeente Aalburg


Nieuws

West-Brabant bundelt bijdrage culturele hoofdstad in Voorbidboek

Brabant

De 19 West-Brabantse gemeenten verenigd in de Regio West-Brabant (RWB) hebben een verzameling ideeën en ingrediënten met een enorme ambitie op het gebied van kunst en cultuur uit de regio gebundeld.

Al deze indeeën zijn gebundeld in de ideeënportfolio het `RWB Voorbidboek' en aangeboden aan het projectbureau BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018. Het streven van de regio is om zoveel mogelijk West-Brabantse initiatieven in het bidbook te krijgen dat door BrabantStad wordt ingediend om de nominatie Culturele Hoofdstad 2018 te krijgen. Bij het opstellen van het Voorbidboek is vooral gedacht vanuit de vraag hoe de provincie Noord-Brabant Europees of zelfs mondiaal kan schitteren. Daarbij kunnen kwaliteiten uit West-Brabant van betekenis zijn, maar dan in nadrukkelijke verbinding met de rest van de Provincie. Er is niet vertrokken vanuit het eigen West-Brabantse belang, maar vanuit het belang van Brabant en de vraag naar beleving van de bezoekers die we in 2018 graag willen verwelkomen. Geen feest voor alleen Brabant, maar een feest voor Europa, waar Brabant de "Kunst van Samenleven" met Europa deelt. Daartoe heeft West-Brabant over de eigen grenzen heen gekeken.

Staalkaart ideeën
Het RWB Voorbidboek bevat een keur van ideeën en ingrediënten in projectvorm met een enorme ambitie. De regio West-Brabant is er zich van bewust dat er het nodige verzet moet worden om ze te realiseren. Samen moet dat kunnen. In het boek staan vier projecten die potentie hebben om Noord- Brabant Europees en wellicht mondiaal op de kaart te zetten.

Het Diner de Brabant 2018 is een culinaire estafette waarbij de beste twee- en driesterrenkoks uit Europa, Azië, Amerika, Afrika en Australië worden uitgedaagd de strijd met elkaar aan te binden in een majestueuze kookwedstrijd met specifieke streekproducten uit West-Brabant als ingrediënten.

De Brabant Opera is een coproductie van het Brabants Orkest en het Concertgebouworkest: een dubbel operaorkest dat met de beste professionele solozangers die Brabant groot gebracht heeft in 2018 een openlucht-muziekspektakel in bijvoorbeeld 4 aktes opvoert. De aktes worden in 2018 verspreid over het jaar en verspreid over heel Brabant opgevoerd. De opera vertelt het verhaal van Brabant: haar geschiedenis, haar heden en haar toekomst.

De Brabant Sample is een wedstrijd onder Brabantse componisten en DJ's om een unieke sample te vervaardigen: De Brabant Sample. De winnende sample is de inzet voor een Pop en Dance Festival, dat gelijktijdig in alle toonaangevende podia en concertzalen in Brabant wordt gehouden: De Effenaar, 013, Mezz en Gebouw-T. De Brabant Sample is tevens het leitmotiv van de Brabant Opera.

Het project Optochten in Brabant concentreert zich op dit belangrijke onderdeel van de Brabantse volkscultuur. Carnavalsverenigingen zijn er in overvloed en hele gemeenschappen, soms zelfs hele dorpen bouwen mee aan de wagens voor de optochten. Door uitstekende kunstenaars en vormgevers te betrekken en zelfs internationaal verbinding te leggen, krijgt deze ultieme uiting van Brabantse volkscultuur nog meer kleur.

Van drie projecten geldt dat ze in samenwerking met heel Noord-Brabant een nationale/ euregionale betekenis kunnen krijgen: het Rijke Roomsche Leven, Filmblik op het spoor en Suiker: de zoetmaker van West Brabant. De Zuidelijke Waterlinie, waar de West-Brabantse Waterlinie onderdeel van uitmaakt, is een monumentaal decor dat zich leent voor tal van manifestaties . De indieners bevelen het van harte aan. Het project "2018: De opmaat voor de Floriade 2022" krijgt realiteitswaarde als West-Brabant de nominatie binnensleept. Het project De Brabantcontainer is vooral gericht op de marketing van West-Brabant.