Rijksoverheid

Schippers verwerpt kritiek rekenkamer

Nieuwsbericht | 03-11-2011

Minister Edith Schippers (VWS) verwerpt de kritiek van de Algemene Rekenkamer dat zij geen afdoende mogelijkheden heeft om de zorguitgaven te beheersen en dat de bestaande mogelijkheden niet optimaal worden benut.

Volgens de bewindsvrouw gaat de Rekenkamer voorbij aan een belangrijk kenmerk van de zorgsector, namelijk dat de zorg weliswaar wordt gefinancierd met collectieve middelen, maar wordt uitgevoerd door private verzekeraars, die daartoe contracten sluiten met grotendeels private aanbieders. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop de uitgavenbeheersing vorm krijgt en voor de informatiestromen.

De Rekenkamer doet het voorkomen alsof het compenseren van overschrijdingen in de zorg via andere budgetten dan de zorg betekent dat er dus onvoldoende instrumenten zijn om de overschrijdingen binnen de zorg op te vangen. Die instrumenten zijn er echter wel degelijk, maar het is een politieke keuze om geen extra bezuinigingen in de zorg te treffen, en de zo toegestane overschrijdingen in de zorg te compenseren met de financiële ruimte in andere sectoren, aldus de bewindsvrouw.

Schippers deelt de conclusie van de ARK niet dat zij geen afdoende mogelijkheden heeft om de zorguitgaven te beheersen en dat de bestaande mogelijkheden niet optimaal worden benut. De minister beschikt over afdoende mogelijkheden om haar rol als systeemverantwoordelijke voor het zorgstelsel op te pakken en zij doet dat ook nadrukkelijk. Haar beleid is erop gericht om de doelmatigheidsprikkels in het systeem op de juiste plaats te leggen en waar nodig te versterken. Het hoofdlijnenakkoord met zorgverleners en zorgverzekeraars over beheerste kostenontwikkeling in de ziekenhuiszorg (juli 2011) is hier een voorbeeld van. En voor het geval de uitgaven onverhoopt niet binnen de afgesproken groei blijven, omdat de prikkels nu nog niet optimaal zijn, heeft de minister een instrument (macrobeheersingsinstrument) in het leven geroepen om dat achteraf te realiseren. Daarnaast kan de minister tariefmaatregelen nemen, het pakket verkleinen of de eigen bijdragen verhogen.

De minister onderschrijft de conclusie in het rapport van de Rekenkamer dat het inzicht in de ontwikkeling van de zorguitgaven beter moet. Tegelijkertijd constateert ze dat de Rekenkamer verzuimt te verdisconteren dat zij meteen na haar aantreden vorig jaar initiatieven heeft genomen om de informatievoorziening te versnellen en te verbeteren. Zo laat de minister een early warning system ontwikkelen waardoor het mogelijk wordt om al tijdens het lopende jaar afwijkingen van de zorguitgaven ten opzichte van de ramingen te signaleren. Zo kan al in een veel eerder stadium dan nu het geval is, worden onderzocht waar zich mogelijke overschrijdingen voordoen, wat de risico's zijn en welke passende maatregelen kunnen worden voorbereid.