FNV KIEM

Vergelijk levensloop en vitaliteitssparen

donderdag 03 november 2011

Het kabinet verandert de fiscale spaarregelingen. Spaarloon wordt afgeschaft. De voorwaarden voor levensloop worden gewijzigd. De vitaliteitsspaarregeling wordt ingevoerd. Wat betekent dit voor jou? In dit artikel zetten we de 3 regelingen kort uiteen. Wil je meteen naar het overzicht van de verschillen tussen levensloop en vitaliteitssparen? Kijk voor meer informatie op de site van de vakcentrale

Spaarloon
Als je al deelneemt aan spaarloon, kun je het tegoed vanaf januari belastingvrij in één keer opnemen of zoals gebruikelijk verspreid over meerdere jaren.

Als je nog niet deelneemt aan spaarloon en ook niet aan levensloop, dan kun je nog profiteren van 200 tot 300 euro belastingvoordeel door nu snel een spaarloonrekening te openen en het tegoed vanaf januari op te nemen. Om zeker te zijn van deze gunstige januari-uitkering, moet je het spaarloon wel voor half november aanvragen. Klik hier voor meer informatie

Levensloop
Als je deelneemt aan de levensloopregeling, kun je hieraan blijven deelnemen onder de huidige voorwaarden als het tegoed op 31 december 2011 minimaal 3.000 euro bedraagt. Als je nog onvoldoende tegoed hebt opgebouwd, kun je het resterende deel snel storten om hiervan gebruik te (blijven) maken. Je kunt er straks ook voor kiezen om over te stappen op vitaliteitssparen.

Vitaliteitssparen
Er komt een nieuwe regeling voor vitaliteitssparen. Het kabinet heeft voorgesteld om de vitaliteitsregeling in 2013 in te voeren. De FNV heeft gepleit voor invoering per 2012. Op dit moment wordt de (ingangsdatum van de) vitaliteitsregeling in de Tweede Kamer behandeld. In december wordt de regeling definitief bekend.

Anders dan in het regeerakkoord staat, is het onder bepaalde voorwaarden toch mogelijk om de regeling te gebruiken om eerder te stoppen met werken. Als je kiest voor vitaliteitssparen, ben je vrij om het geld te gebruiken voor verlof, maar ook voor andere doelen, zoals scholing, zorg of consumptie. Bij gebruik voor verlof of eerder stoppen met werken, is het fiscale voordeel het grootst. Vanaf het jaar dat je op 1 januari 62 jaar oud bent, kun je per jaar maximaal 10.000 euro opnemen. De vitaliteitsregeling geldt voor werknemers en zelfstandigen zonder personeel.