Grafische Bedrijfsfondsen



Informatie over het vrijgeven van het Spaarloon bij SGB vanaf 1 januari 2012

In het Belastingplan 2012 staat dat de spaarloonregeling en levensloopregeling zullen opgaan in de nieuwe regeling âvitaliteitssparenâ. De huidige spaarloonregeling wordt per 1 januari 2012 afgeschaft. Dit betekent dat het opgebouwde spaarloon met ingang van 1 januari 2012 vrij opneembaar wordt.

Deze beëindiging en vervroegde vrijval heeft gevolgen voor het fonds SGB. In de grafische sector is in de CAO-spaarloonregeling (Grafimedia CAO) geregeld dat de werkgever jaarlijks voor de werknemer een (gemaximeerd) bedrag aan spaarloon afdraagt ter grootte van 1% van het brutoloon. In het kader hiervan zullen CAO-partijen moeten bepalen wat de gevolgen zijn voor de 1% CAO-spaarloonregeling na 1 januari 2012.

In de grafische sector is het zo dat de lonen door de werkgevers achteraf over het voorgaande boekjaar (2011) aangeleverd kunnen worden tot 1 april 2012. Over deze lonen wordt het spaarloon berekend. Dat betekent dat wij het in 2011 opgebouwde spaarloon pas uit kunnen betalen als de jaarlonen 2011 door de werkgever zijn aangeleverd, vervolgens door ons definitief zijn vastgesteld en verwerkt. De vraag wanneer u in 2012 uw spaarloon dat is opgebouwd in 2011 kunt opnemen, kunnen wij op dit moment dus helaas nog niet beantwoorden. Het spaarloon dat is opgebouwd tot en met 2010 kunt u opnemen in januari 2012.

Voor personen die in 2010 de grafische sector hebben verlaten en in 2011 niet meer gespaard hebben bij het SGB zijn de lonen over 2010 reeds afgerekend in april 2011. Wanneer er spaar- saldo is, zal dit vrijvallen en opgenomen kunnen worden in januari 2012.

Het Bestuur SGB beraadt zich momenteel op hoe verder om te gaan met het spaarloon.
Een vraag die nog beantwoord moet worden is onder andere: kan het Spaarloon bij SGB blijven staan als u ervoor kiest niet of niet alles op te nemen?

Wij adviseren u onze website in de gaten te houden. Zodra wij u concreet kunnen informeren, is dit op de website na te lezen.

U kunt uw huidige spaarloonsaldo online inzien via www.mijngbf.nl. Als u nog geen account voor MijnGBF heeft kunt u deze hier aanmaken. Via uw MijnGBF-account kunt u dan te zijner tijd snel en eenvoudig uw spaarloon opnemen.

Houd onze website in de gaten voor nadere informatie!