Groen!

Publieke sector moet Elia mogelijk maken bevoorradingszekerheid elektriciteit te garanderen

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 3 november 2011 in "Klimaat en energie"

De beheerder van het hoogspanningsnet Elia vraagt dat het parlement het licht op groen zet om eigen elektriciteitscentrales te kunnen beheren. Die zijn volgens Elia nodig om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Ecolo-Groen! schaart zich achter de oproep van Elia. Kamerleden Kristof Calvo (Groen!) en Olivier Deleuze (Ecolo) dienden eerder al een wetsvoorstel in om Elia die mogelijkheid te geven.

Calvo en Deleuze stellen voor dat het parlement naar aanleiding van de omzetting van het Derde Energiepakket, Europese richtlijnen over de werking van de gas- en elektriciteitsmarkt, Elia de mogelijkheid geeft om beperkt zelf productiecapaciteit te hebben. Op dit moment loopt de parlementaire bespreking van het wetsontwerp van Energieminister Paul Magnette (PS) over die omzetting. In het ontwerp is niet voorzien dat Elia eigen capaciteit kan verwerven.

Ecolo en Groen! betreuren dat. "Het is uiteraard niet de bedoeling dat de netbeheerder over eigen productiecapaciteit gaat beschikken om elektriciteit te verkopen. De kans geven aan Elia om met beperkte capaciteit hun taken als netbeheerder beter uit te voeren is wel een goed idee. Zo vermijden we dat Elia capaciteit moeten aankopen bij producenten aan veel hogere marktprijzen. De meerkost van die aankoop wordt immers doorgerekend in de nettarieven en dus betaald door de bedrijven en de consument", aldus Calvo.

Het voorstel van Elia en dat van Ecolo-Groen! is dus goed voor de consument. "Door de intrede van hernieuwbare energie zal er meer wisselende productie zijn. De taak van Elia wordt in de toekomst dus alleen maar belangrijk. Net daarom moeten we net zoals in andere landen de netbeheerder de kans geven om beperkt over productiecapaciteit te beschikken", vindt Deleuze.

Ecolo-Groen! hoopt dat de oproep van Elia niet zonder gevolg blijft. "De netbeheerder roept het parlement op om het wetsontwerp van de regering nog bij te sturen. Hopelijk blijven de meerderheidspartijen niet doof en blind voor deze oproep. We sleutelen niet elke week aan de Elektriciteitswet. Als die wet nu wordt aangepast, kunnen we het maar beter meteen goed doen", besluiten Calvo en Deleuze.

IFRAME:
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fgroen.be%2Factual iteit%2FNieuwsflash-publieke-sector-moet-elia-mogelijk-maken-bevoorradi ngszekerheid-elektriciteit-te-garanderen_2406.aspx&send=false&layout=st andard&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=light&fon t&height=80&appId=276556572364194

Contact: Kristof Calvo -