Gemeente Schouwen-Duiveland

Riekusweel IV mogelijk

Uitkomst onderzoek Loswal, 21 woningen Riekusweel IV mogelijk

Op verzoek van de gemeenteraad (29 september 2011) heeft het college van burgemeester en wethouders onderzocht welke maatregelen nodig zijn om zowel woningen te bouwen in Riekusweel IV als ook bedrijvigheid mogelijk te maken op de loswal bij de vluchthaven in Bruinisse. De gemeenteraad is van mening dat wonen in Riekusweel IV en bedrijvigheid in de vluchthaven elkaar niet hoeven uit te sluiten. De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat de nieuwbouw van Riekusweel IV niet beperkt hoeft te worden tot alleen nieuwbouw in de Roggestraat, maar dat in totaal 21 woningen gebouwd kunnen worden.

In eerste instantie heeft het college rekening gehouden met een algemene milieuzone van 300 meter vanaf de loswal tot aan de nieuwe woningen in Riekusweel IV. Dit betekende dat er slechts een rijtje woningen aan de Roggestraat gebouwd kon worden. Op verzoek van de raad heeft nader onderzoek plaatsgevonden. Uitkomst is dat de feitelijke milieuzone tussen de nieuwe woningen en de bedrijvigheid op de loswal verkleind kan worden tot 240 meter. Deze milieuzone is gebaseerd op de maximale geluidsbelasting van 50 dB(A) op de gevels van de nieuwe woningen. In Riekusweel IV is volgens het onderzoek ruimte voor de bouw van 21 woningen. In de oorspronkelijke verkaveling voor Riekusweel IV was sprake van 32 woningen. Een deel van de woningen die nu niet gerealiseerd kunnen worden, wordt opgevangen in Riekusweel V.

Vervolgstappen

Nu er definitief duidelijkheid is over de bedrijvigheid op de loswal en de milieueffecten hiervan voor de woningbouwlocatie Riekusweel IV wordt het bestemmingsplan Riekusweel IV inclusief park en nieuwe scoutinglocatie opgesteld. De planologische procedure duurt gemiddeld een jaar. Naar verwachting stelt de gemeenteraad in het vierde kwartaal van 2012 het bestemmingsplan Riekusweel IV vast, waarna gestart kan worden met het bouwrijp maken van het terrein.

Onderzoek strategische visie

Het onderzoek naar de milieuzonering van de activiteiten op de loswal ten opzichte van de nieuwe woonwijk Riekusweel IV is een ander onderzoek dan het onderzoek naar de ontwikkelingsmogelijkheden van de Vluchthaven dat op grond van de strategische visie Tij van de Toekomst wordt uitgevoerd. Het onderzoek van de Vluchthaven is breder dan een onderzoek naar milieumaatregelen en richt zich op de ontwikkelingsmogelijkheden van de Vluchthaven voor dienstverlening aan de watergebonden bedrijvigheid rekeninghoudend met de overige ontwikkelingen in Bruinisse.

Woordvoerder: A. Verseput, wethouder programma Bruinisse, telefoon (0111) 452 376/100