Gemeente Waalwijk

Eigen bijdrage Wmo-voorzieningen vanaf 2012

Vanaf 1 januari 2012 gaan alle inwoners van de gemeente Waalwijk die in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gebruik maken van individuele vervoersvoorzieningen en (roerende) woonvoorzieningen een eigen bijdrage betalen. Ook voor de onderhoudskosten van woonvoorzieningen - zoals een traplift - betalen inwoners met ingang van het nieuwe jaar een eigen bijdrage.

Roerende woonvoorzieningen zijn voorzieningen als een losse douchestoel, toiletstoel of een badlift. Voorbeelden van een individuele vervoersvoorzieningen zijn de scootmobiel of een fietsvoorziening. Inwoners die na 1 januari 2011 een dergelijke voorziening aan hebben gevraagd bij het Zorgloket, betalen reeds een eigen bijdrage. Inwoners die de voorziening vóór 1 januari 2011 aangevraagd hebben, gaan vanaf 1 januari 2012 ook de eigen bijdrage betalen. Het college heeft - door het vaststellen van de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Waalwijk 2011 - ingestemd met het opleggen van deze eigen bijdrage.

De eigen bijdrage en het CAK
Inwoners betalen een eigen bijdrage wanneer zij 18 jaar of ouder zijn. Het vaststellen en innen van de eigen bijdrage gebeurt door het Centraal Administratiekantoor (CAK). Zij beoordelen of inwoners daadwerkelijk een eigen bijdrage moeten betalen of niet. Zij bepalen dit aan de hand van de hoogte van het verzamelinkomen. Indien inwoners al een eigen bijdrage betalen voor een andere Wmo- of AWBZ-voorziening, dan houdt het CAK daar rekening mee. Inwoners betalen nooit meer dan het maximale periodebedrag dat voor hen van toepassing is. Het CAK informeert de gebruikers van de voorzieningen hoeveel zij aan eigen bijdrage moeten betalen, hoe zij moeten betalen en wanneer. Inwoners ontvangen hierover van het CAK een beschikking.

De eigen bijdrage geldt voor de voorziening die aan inwoners is verstrekt, ongeacht of deze in huur, bruikleen of in de vorm van een persoonsgebonden budget is gegeven. Inwoners die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen betalen al een maximale eigen bijdrage. In dit geval hoeven zij geen eigen bijdrage voor de Wmo-voorziening meer te betalen.

Meer informatie
Inwoners die meer informatie over het CAK willen kunnen terecht op www.hetcak.nl of bellen met het gratis telefoonnummer 0800 - 1925. Inwoners met algemene vragen over de eigen bijdrage en/of de Wmo-voorzieningen kunnen contact opnemen met het Zorgloket van de gemeente Waalwijk (Taxandriaweg 6, Waalwijk):

- balie: maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur & dinsdag en donderdag van 9.00 tot 13.00 uur.

- telefonisch: 0416 - 683 456 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

- email: zorgloket@waalwijk.nl

- website: www.waalwijk.nl/zorgloket