Rijksoverheid

Ministers openen symposium militair strafrecht

Nieuwsbericht | 03-11-2011

Minister van Defensie Hans Hillen en zijn collega Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie hebben vandaag in Arnhem een symposium geopend over de herziening van de militaire strafrechtspraak 20 jaar geleden. Minister Hillen houdt de openingstoespraak ter gelegenheid van de herziening van het militaire strafrecht. Foto: ministerie van Defensie

"20 jaar later kunnen we constateren dat de herziening goed heeft uitgepakt: met de interne tucht van onze militairen is het goed gesteld. Onze militairen zijn loyaal en gedisciplineerd", aldus Hillen die ook Justitie prees vanwege de gemaakte stappen. "Justitie heeft de krijgsmacht moeten leren kennen terwijl tegelijkertijd de inzet van de krijgsmacht drastisch veranderde."

Hillen benadrukte dat het Openbaar Ministerie, ondanks de honderden vuurcontacten die de krijgsmacht de afgelopen jaren tijdens missies heeft gehad, geen enkele zaak voor de Militaire Kamer hoefde te brengen: "We hebben de regels van het geweldgebruik dus goed tussen de oren, ook volgens het OM. Daar mogen we als Defensie ronduit trots op zijn!"

Handhaven tucht

De herziening ging kwam 20 jaar geleden niet zomaar tot stand. Er bestond bijvoorbeeld twijfel of commandanten de tucht nog zouden kunnen handhaven. Tot dan was het brutaal aankijken van een leidinggevende al goed voor het schrobben van de kazernevloer of een weekend binnen. Het tuchtrecht had een opvoedkundig karakter en voor veel mannen was dat zo slecht nog niet, vertelde Hillen. Toch knelde de vele petten van de commandant. Hij was opspoorder, onderzoeker, aanklager, rechtspreker en strafuitvoerder.

Uiteindelijk was de herziening in 1990 een feit en kwam er een scherpe scheiding tussen strafbare feiten en tuchtvergrijpen. Ook kwam er een eind aan de invloed die een commandant had om militairen binnen zijn eenheid te vervolgen. Bovendien werden de krijgsraad en het Hoog Militair Gerechtshof vervangen door de militaire kamers van de rechtbank Arnhem en het gerechtshof Arnhem.

Militaire context

Het Openbaar Ministerie (OM) spant zich op verschillende manieren in om zicht te houden op de militaire context. Het OM heeft een militair expertisecentrum ingesteld en beschikt over speciale verbindingsofficieren. Officieren van Justitie leggen werkbezoeken af aan militairen op uitzending en slaan zo een brug tussen de papieren werkelijkheid van het recht en de dagelijkse omstandigheden waaraan militairen blootstaan.