Zwolse Muziekwijk wordt één van meest duurzame wijken van Nederland

Persbericht van Enexis B.V.

Toekomstige bewoners van de Muziekwijk in Zwolle die ervoor kiezen om gedurende 24 maanden mee te doen aan de innovatieve pilot 'Jouw Energie Moment' krijgen zonnepanelen en een slimme wasmachine ter beschikking. In de pilot 'Jouw Energie Moment' wordt gekeken hoe op diverse plaatsen in Nederland op een andere manier kan worden omgegaan met energie. Hoe zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt kan worden van duurzame bronnen en hoe energie op die manier betaalbaar en betrouwbaar kan worden gehouden. De pilot moet ervoor gaan zorgen dat de Muziekwijk één van de meest duurzame wijken van Nederland wordt.

Initiatiefnemers van 'Jouw Energie Moment zijn netbeheerder Enexis en Woningstichting SWZ in samenwerking met energieleverancier DONG Energy en de Technische Universiteit Eindhoven. Naast genoemde partijen wordt de pilot, waarvan het communicatietraject op donderdag 3 november in aanwezigheid van Theo Rietkerk, gedeputeerde van de provincie Overijssel en Erik Dannenberg wethouder van de gemeente Zwolle van start is gegaan, gesteund door zakelijke en technologische dienstverleners Logica en Flexicontrol.

Meedoen aan het initiatief maakt dat bewoners, onder meer door slimme apparatuur, inzicht krijgen in hun energieverbruik en gestimuleerd worden om (nog) bewuster met energie om te gaan. Aan 'Jouw Energie Moment' is een onderzoek gekoppeld, waarbij wordt gekeken naar de ervaringen van bewoners: kiezen zij voor het goedkoopste of duurzaamste moment? De inzichten die het onderzoek oplevert, helpen Enexis en partners om de energietoekomst van Nederland verder vorm te geven.

Tot 2014 realiseert Woningstichting SWZ in de Zwolse Muziekwijk ruim 300 nieuwe huur- en koopwoningen, waarvan een deel inmiddels is opgeleverd. Netbeheerder Enexis koppelt haar energienetwerk aan de slimme apparatuur in de duurzame, comfortabele woningen waar de energie wordt opgewekt. SWZ heeft de woningen geschikt gemaakt voor aansluiting op dit netwerk en rust de woningen voor de pilotdeelnemers uit met zonnepanelen. In het kader van de pilot is gekozen voor een samenwerking met energieleverancier DONG Energy.

Over Enexis
Enexis is de onafhankelijke netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland (Noordoostpolder), Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Enexis is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energiedistributie-netwerken. Daarmee is Enexis de schakel tussen de 2,6 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met ongeveer 4.100 medewerkers voor een veilige, duurzame, betrouwbare en betaalbare energielevering. Het hoofdkantoor is gevestigd te Rosmalen.

Over SWZ
Woningstichting SWZ biedt betaalbare woningen in leefbare buurten en wijken. Zij verhuurt en beheert zo'n 8.000 woningen in Zwolle. Daarnaast verhuurt zij ongeveer 1.000 garages, winkels en bedrijfsruimten. Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel.




Razende Robot Reporter