D66

donderdag 3 november 2011

Kamer onvoldoende geïnformeerd over stijgende zorguitgaven

D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra maakt zich grote zorgen over de beheersbaarheid van de zorgkosten, zeker nu blijkt dat de Tweede Kamer en de Minister niet precies weten hoeveel er wordt uitgegeven aan de zorg. "De Algemene Rekenkamer vindt dat de minister de Tweede Kamer beter moet informeren. Dat betekent dat dat tot nu toe onvoldoende is gebeurd. Ook blijken de instrumenten om de zorguitgaven te beheersen niet effectief genoeg en benut de minister ze niet optimaal. Dat lijkt mij een onverstandige werkwijze."

Kamer onvoldoende geïnformeerd

De Algemene Rekenkamer schrijft in het rapport dat de definitieve cijfers over de zorguitgaven niet worden gepubliceerd. Dijkstra: "Het rapport geeft aan dat tussen de vijf-jaarlijkse rapportages die de Tweede Kamer ontvangt verschillen zitten die kunnen oplopen tot 2 miljard euro. Zo kunnen wij onze controlerende taak niet uitvoeren. Ik vind dat de minister ons beter en vaker moet informeren hierover. Dit is een heel groot probleem wat mensen steeds meer geld zal gaan kosten, daar moeten we niet onverschillig mee omgaan."

Overschrijdingen

"De afgelopen 10 jaar werd het zorgbudget bijna jaarlijks overschreden, met meer dan een miljard. Als we wat willen doen aan de enorme kostenstijgingen moeten we niet uitgaan van te lage schattingen. Ik verwacht van een VVD-minister dat die op een verantwoorde manier met kostenstijgingen omgaat en dus meer gaat doen om dit probleem in de hand te houden," aldus Dijkstra.