Gemeente Soest

Gemeente Soest biedt vergoeding voor aanschaf inbraakwerende maatregelen

3 november 2011

Vanaf vandaag starten de politie en de gemeente Soest met een gerichte preventieactie na elke woninginbraak waarvan aangifte is gedaan. In een straal van 50 meter rondom de woning ontvangen buurtbewoners een brief. Deze brief maakt niet alleen melding van de inbraak.

Er staan ook gerichte preventietips in, die gekoppeld zijn aan de werkwijze van de inbrekers. Bovendien krijgen buurtbewoners een financiële vergoeding van de gemeente als zij inbraakwerende maatregelen nemen. "Op die manier hopen wij dat inwoners zelf ook een bijdrage kunnen leveren om inbraken te voorkomen", aldus burgemeester Noordergraaf.

Al enige jaren is het terugdringen van woninginbraak een belangrijk aandachtspunt voor de politie en de gemeente Soest. Woninginbraak heeft een groot impact op de persoonlijke levenssfeer. De materiële opbrengst voor de inbreker staat vaak in geen verhouding tot de emotionele en psychische schade bij de bewoners zelf.

Inwoners kunnen zelf preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat er ingebroken wordt. Deze maatregelen zijn weliswaar breed bekend, maar niet iedereen gaat er ook daadwerkelijk toe over. Daarom ontvangen bewoners voortaan na een inbraak in hun directe buurt een brief met gerichte tips om een soortgelijke inbraak in hun eigen woning te voorkomen.

Bovendien kunnen zij van de gemeente een financiële tegemoetkoming (een VVV-bon) van maximaal 50 euro ontvangen als zij direct tot actie over gaan en inbraakwerende maatregelen aanschaffen. Burgemeester Noordergraaf:"Zo kunnen wij met elkaar het aantal inbraken in Soest terug dringen."

Preventieve maatregelen zijn effectief gebleken in het voorkomen van woninginbraak.Politie en gemeente verwachten dat deze brief en tegemoetkoming bewoners eerder zal aanzetten tot het nemen van maatregelen. Natuurlijk hoeven inwoners niet te wachten op een inbraak in hun buurt om preventieve maatregelen te nemen. Kijk ook op www.politiekeurmerk.nl.