Inspectie voor de Gezondheidszorg


Acties IGZ somatische co-morbiditeit bij psychiatrisch patiënten

Nieuwsbericht | 03-11-2011

De behandeling van psychiatrisch patiënten met een zogeheten somatische co-morbiditeit is een terugkerend en bekend probleem binnen de psychiatrie en de ziekenhuiszorg. Het is voor zowel algemene ziekenhuizen als GGZ-instellingen zeer moeilijk om patiënten optimaal te behandelen die zeer ernstig lichamelijk ziek zijn en tegelijkertijd ook ernstige psychiatrische verschijnselen hebben. Goede afspraken over samenwerking tussen GGZ en ziekenhuizen zijn daarom extra belangrijk. Patiënten als Raymond horen eigenlijk thuis in een zogeheten PMU, een Psychiatrisch Medische Unit. Hier werken zorgverleners die speciaal zijn opgeleid om met deze dubbele problematiek om te gaan.

Overigens is de situatie van Raymond, waarbij beide beelden zich zo prominent op hetzelfde moment even ernstig manifesteren, een uitzondering. Veel vaker voert een van beide ziektebeelden de boventoon.

Zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als ook GGZ Nederland heeft de somatische comorbiditeit al jaren als een van de speerpunten op het gebied van veiligheid en kwaliteit van psychiatrische zorg op de agenda staan.

In de jaren '90 is in Nederland de trend doorgezet van een verdere vermaatschappelijking van de psychiatrie. Hierdoor werden de meeste PAAZ-afdelingen in ziekenhuizen gesloten. In plaats daarvan kwamen MFE's (Multi Functionele Eenheid) of RGC (Regionaal Geestelijk Gezondheidscentrum) die vaak naast of soms in het algemeen ziekenhuis zijn gebouwd. De bedoeling was dat door bundelen van krachten van ziekenhuis en GGZ betere zorg aan somatisch zieke psychiatrische patiënten geleverd zou worden. Vanuit de MFE wordt dan consultatieve psychiatrie aangeboden aan het algemene ziekenhuis. Er zijn in het land een aantal PAAZ-afdelingen in stand gebleven.

In een aantal ziekenhuizen zijn zogenaamde PMU's ( Psychiatrisch Medische Unit) opgericht. Deze units zijn bedoeld voor de meest complexe psychiatrische patiënten met somatische comorbiditeit. Binnenkort wordt er weer een dergelijke unit geopend in het MCH ziekenhuis in Den Haag. Alleen op deze plaatsen kan intensieve somatische én psychiatrische zorg worden geboden zoals in deze casus had moeten plaatsvinden.

Voor 2012 staat bij de inspectie een zogeheten thematisch toezichtonderzoek op de agenda. Bij dit onderzoek wordt de kwaliteit en veiligheid van zorg voor patiënten met somatische comorbiditeit onderzocht in alle MFE's , RGC's en PMU's in heel Nederland. Dit strekt zich dus uit over zowel de GGZ als de ziekenhuiszorg. Er wordt in het onderzoek ook gekeken naar hoe de aansluiting tussen enerzijds de MFE's , RGC's en PMU's en anderzijds de reguliere ziekenhuiszorg en GGZ-zorg is vorm gegeven en hoe de keten- en netwerkzorg voor de groep psychiatrische patiënten met somatische comorbiditeit is georganiseerd. De casus van Raymond wordt hierbij uiteraard gebruikt als informatiebron. Op verzoek van minister Schippers zal de IGZ dit toezichtproject in de tijd naar voren halen en haar vervolgens adviseren over hoe met deze problematiek om te gaan.