Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de Raad?

Gemeenteraad van Zederik

Op maandag 31 oktober 2011 was er een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk.

De gemeenteraad heeft ingestemd met de Nota van uitgangspunten voor het Gezondheidsbeleid 2012-2015. Deze is door 19 gemeenten in de regio opgezet. Omdat de gezondheidstoestand van de bevolking in de verschillende gemeenten van Zuid-Holland Zuid veel overeenkomsten vertoont, is er gekozen voor een gezamenlijke aanpak. Drie regionale thema's staan de komende periode centraal:

* Bevorderen van mentale weerbaarheid bij kinderen, volwassen en ouderen. Dat betekent: aandacht voor psychische problemen;
* Bevorderen van een gezond gewicht bij kinderen en volwassenen;
* Voorkomen van gebruik van genotmiddelen (alcohol, roken en drugs) door jongeren.

Begin 2012 wordt het lokale gezondheidsbeleid met de specifieke Zederikse thema's besproken. Het rapport is beschikbaar op www.ggdzhz.nl.

Verordening leerlingenvervoer
De eigen bijdrage voor de gezinnen die gebruikmaken van het leerlingenvervoer basisonderwijs bedragen nu EUR 461,50 per kind. Deze eigen bijdrage wordt alleen gevraagd voor de eerste twee kinderen bij een verzamelinkomen boven EUR 23.400,- . Voor de andere kinderen wordt geen bijdrage gevraagd. Met ingang van het schooljaar 2012-2013 wordt er een eigen bijdrage gevraagd voor alle schoolgaande kinderen in een gezin.

Oude smederij Leerbroek
De omwonenden en stichting Vrienden van de Smederij hebben een overeenkomst gesloten met aannemer Simonse waarin is vastgelegd dat er op het perceel Dorpsweg 2 maximaal één woning mag worden gebouwd (in het voorstel van de aannemer stonden drie woningen). De gemeente hecht er veel belang aan dat de oude smederij gelijktijdig met eventuele woningbouw wordt gerestaureerd/gerenoveerd en zo behouden blijft voor Zederik. Een goede inpassing in de bestaande bebouwing is daarbij een vereiste. Om woningbouw mogelijk te maken, stemde de gemeenteraad in principe in met een wijziging van het bestemmingsplan.

Overige punten

* De raad heeft ingestemd met de uitgangspunten voor het Wmo-beleid 2012-2015. Op basis van deze uitgangspunten wordt begin 2012 de nota voor de komende vier jaar vastgesteld.
* Giessenlanden, Leerdam en Zederik laten gezamenlijk een onderzoek uitvoeren naar de bestuurskracht van de drie gemeenten en de ambtelijke samenwerking. De eerste fase - het opgavenprofiel - is nu afgerond. In dit profiel staat welke taken en opgaven er de komende vijf a tien jaar op de gemeente afkomen. Het document legt de basis voor fase 2: het bestuurskrachtonderzoek.
* Gemeente Zederik sluit zich aan bij het Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie, Heffing en Waardebepaling (SVHW). Deze partij gaat voor Zederik de heffing en invordering van de gemeentelijke belastingen voor zijn rekening nemen, net als de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken.

* De volgende stukken zijn vastgesteld: Afvalstoffenverordening 2011, bestemmingsplan Prinsenhof ong. Ameide, Beleidsplan gladheidsbestrijding 2011-2015, de Nota Activabeleid 2011 en de 2e Bestuursrapportage 2011.

* De Nota Reserves en Voorzieningen 2011 is aangehouden tot de volgende vergadering. Over de amendementen van de VVD en JvB staakten de stemmen.

* De raad heeft zijn waardering uitgesproken voor de begroting 2012 van de Avelingen Groep. Ondanks de forse bezuinigingen vanuit het Rijk hebben ze een sluitende begroting voor het volgend jaar.