Provincie Utrecht

Discussie over toekomst toont verschillende standpunten in provinciale politiek

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten van maandag 31 oktober werd door de politieke partijen uitgebreid gediscussieerd over de Begroting van 2012. Centraal in het debat stonden de voorgenomen bezuinigingen op natuur en cultuur en de balans tussen mens, milieu en markt.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft de begroting, het huishoudboekje, voor 2012 gemaakt. Daarin staat hoe het geld verdeeld wordt en waar het naar toe gaat. De politieke partijen in Provinciale Staten zijn het niet allemaal eens met die verdeling. Toch vindt een meerderheid de keuzen die gemaakt zijn goed en daarom gaat de provincie de begroting uitvoeren. Het voorstel werd aangenomen door de VVD, het CDA, D66, GroenLinks, de ChristenUnie, de SGP, 50 PLUS en de PvdD. Tegen stemden de PvdA, de PVV en de SP.

Debatwedstrijd

De meeste partijen waren tevreden dat het college van Gedeputeerde Staten met aanvullende maatregelen was gekomen om de gevolgen van de bezuinigingen voor een aantal natuur- en cultuurorganisaties te verzachten. De motie `Op weg naar het Lagerhuis', die werd ingediend door het CDA werd aangenomen. Alleen de SP en de PVV stemden tegen het voorstel om de samenwerking tussen "Op weg naar het Lagerhuis", een debatwedstrijd door scholieren, en de provincie de komende vier jaar te continueren.

Zuinig

Er waren ook partijen die het niet eens waren met de keuzen van bezuiniging op natuur- en cultuurorganisaties , ondanks de extra maatregelen van Gedeputeerde Staten. Het argument daarbij was dat de partijen vinden dat de provincie voldoende reserve geld heeft, dat hiervoor kan worden ingezet. Gedeputeerde Van Lunteren gaf aan dat de provincie zuinig met haar reserves moet omgaan. Niet alleen vanwege de onzekerheid van de economische ontwikkelingen, maar ook omdat het onzeker is welke taken er vanuit het Rijk in de toekomst mogelijk naar de provincies gaan.

Verschillende standpunten

Wilt u meer lezen over de standpunten van de fracties ten aanzien van de Begroting 2012, dan kunt u het pdf bestand onderaan dit bericht openen. Het is de digitale versie van de nieuwspagina van Provinciale Staten, die woensdag 2 november in alle huis-aan-huisbladen in de provincie verschijnt.

PDF bestand: Reactie Provinciale Staten op begroting 2012.