Provincie Utrecht

Staten discussiëren over de grenzen van schaalvergroting in de veehouderij

De discussie over de landbouwvisie mondde uit in een stevig debat over de eventuele mogelijkheid voor megastallen in de provincie Utrecht. De politieke partijen waren verdeeld over de interpretatie van het burgerinitiatief, waarover in februari 2011 door Provinciale Staten een besluit werd aangenomen, waarin staat dat er sprake is van een megastal bij een bouwblokgrootte van meer dan 1,5 ha in de intensieve en grondgebonden veehouderij.

De discussie over dit statenvoorstel spitste zich toe op het vraagstuk van de toelaatbare schaalgrootte van agrarische bedrijven in de veehouderij. Meningsverschil bestaat er over de vraag of het etiket `megastal' op basis van bouwblokgrootte bijdraagt aan een goed beleid om de schaalvergroting in de landbouw te sturen. Aan de ene kant benadrukten verschillende partijen dat met het instemmen van het burgerinitiatief `Stop Veefabrieken in Utrecht', dat in februari door Milieu Defensie werd ingediend, de maximale grens van een landbouwperceel voor veehouderij was vastgesteld op 1,5 ha. De partijen gaven aan dat het nodig is om strenge grenzen te stellen uit voorzorg voor de schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid, het dierenwelzijn en het milieu. De balans slaat in de ogen van deze partijen te veel door naar economisch gewin, dat ten koste gaat van welzijn van mens en dier.

Strenge normen

Aan de andere kant gaven veel andere partijen daarbij aan dat de mogelijkheid voor uitbreiding van de perceelgrootte tot meer dan 1,5 ha, alleen toegestaan wordt wanneer landbouwbedrijven aan strenge normen voldoen en dat daar ook een maximale bouwblokgrootte geldt van 2,5 ha. Bijvoorbeeld omdat ze door innovatieve technieken juist milieuvriendelijker en diervriendelijker werken. Ook de inpassing van het landschap speelt daarbij een belangrijke rol. Voor de intensieve veehouderij in het reconstructiegebied in de Gelderse Vallei zijn deze normen al afgesproken beleid.

Deze partijen willen verder innovatieve agrariërs stimuleren, mede omdat het in Utrecht, in vergelijking met andere provincies, duur `boeren' is door het ruimtegebrek en de hoge grondprijzen.

Koplopers

Gedeputeerde Krol benadrukte in zijn betoog dat alleen innovatieve boeren, de zogenoemde koplopers, kunnen groeien. Hiervoor worden specifieke, door de samenleving geformuleerde, voorwaarden afgesproken, die bijdragen aan het stimuleren van boeren om duurzame maatregelen te nemen. Het gaat dan om de aspecten volksgezondheid, dierenwelzijn, milieu en landschap. De discussie over de toegestane schaalgrootte van bedrijven wordt volgend jaar beslecht bij het vaststellen van de nieuwe Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie.

De Landbouwvisie is aangenomen door Provinciale Staten met een meerderheid van stemmen. De PvdA, de PVV, de SP, 50PLUS en de PvdD stemden tegen het voorstel. Een motie van de ChristenUnie, die het college vraagt een voorstel uit te werken voor een lectoraat stadslandbouw aan de Hogeschool Utrecht, werd aangenomen. Alle partijen stemden voor, met uitzondering van de PvdA en de PvdD.