Provincie Utrecht

Politiek stemt in met nieuwe focus bij Parelfonds

De prioriteit binnen de provinciale regeling voor het opknappen van monumenten het Parelfonds ligt vanaf 2011 op het behoud van historische buitenplaatsen, maar in nijpende gevallen blijft er ook ruimte om de restauratie van met name industrieel erfgoed te subsidiëren. Dat was de wens van de meerderheid van Provinciale Staten in de discussie over het Parelfonds tijdens de vergadering van maandag 31 oktober. Gedeputeerde Staten zegde dit toe.

In het Parelfonds stopt de provincie jaarlijks 0,5 miljoen euro. De afgelopen jaren is het geld aangewend voor de restauratie van religieus erfgoed en industrieel erfgoed. In het voorstel van Gedeputeerde Staten staat dat ze het geld vanaf nu willen gebruiken voor het behoud van historische buitenplaatsen. Een meerderheid van de partijen in Provinciale Staten wil dat het geld, in uitzonderlijke gevallen, ook ingezet kan worden voor behoud van met name het industrieel erfgoed.

Match

Ook wordt er vanaf 2012 nog 1,2 miljoen euro aan het Parelfonds toegevoegd, die het mogelijk maakt om tot een optimale match te komen met nieuwe rijksrestauratiemiddelen voor provincies. Hierdoor is voor de komende vier jaar voor elk jaar in totaal 0,8 miljoen euro beschikbaar. Gedeputeerde Pennarts zegde de wens van de politieke partijen toe, maar benadrukte dat de focus binnen het Parelfonds blijft liggen op het behoud van historisch buitenplaatsen en dat ook de nieuwe rijksregelingen beperkingen qua themakeuze kan hebben. Met uitzondering van de SP en de PVV, stemden alle partijen in met het voorstel.