Provincie Utrecht

Economische visie provincie Utrecht vastgesteld

De meeste politieke partijen zijn tevreden met de Economische visie van de provincie Utrecht. Dat bleek tijdens de bespreking van het statenvoorstel tijdens de vergadering van Provinciale Staten op maandag 31 oktober. Er waren ook verschillende onderwerpen waarvoor de politiek meer aandacht wil in de visie. De Economische visie werd aangenomen door een meerderheid van Provinciale Staten, met uitzondering van de PVV en de SP, die tegen stemden.

De meeste partijen zijn tevreden met de nadruk op innovatie in de Economische visie en de daarmee samenhangende focus op de sterke economische sectoren in de provincie Utrecht, zoals gaming en life sciences. Er zijn ook partijen die de focus op slechts enkele sterke sectoren afraden. Enkele partijen gaven aan dat ze de samenhang tussen de verschillende sectoren, die in de visie beschreven worden, (mens, milieu en markt), missen. Andere partijen maakten zich zorgen over de toenemende leegstand van kantoorruimte in de provincie en wilden weten wat het college daar aan gaat doen.

Werkgelegenheid

Een ander punt in de discussie was de werkgelegenheid voor lager opgeleiden. In de economische visie wordt de focus gelegd op het creëren van meer werkgelegenheid in sterke sectoren voor hoge opgeleiden. Het argument daarbij is dat deze aanpak als spin off effect heeft dat er ook meer banen voor lager opgeleiden ontstaan. Daar waren niet alle partijen het mee eens. De PvdA diende daartoe een motie in die Gedeputeerde Staten opdraagt om bij de uitwerking van de visie een stimulerend beleid te formuleren die ook werkgelegenheid biedt aan lager opgeleiden. De motie werd met een meerderheid aangenomen, met uitzondering van de PVV en de CU, die tegen de motie stemden.