Provincie Noord-Holland

Van Kemenadeprijs voor mr. H. D. Tjeenk Willink

03 november 2011 -

Op 3 november heeft mr. H.D. Tjeenk Willink de prof. dr. J.A. van Kemenadeprijs in ontvangst genomen. De prijs wordt door de provincie Noord-Holland eens in de drie jaar uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt in het openbaar bestuur. Tjeenk Willink ontvangt de prijs voor zijn bijdragen aan de politieke en wetenschappelijke discussie.

De prof. dr. J.A. van Kemenadeprijs is in 2002 door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland ingesteld als eerbetoon aan Jos van Kemenade, die van 1992 tot 2002 commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland is geweest. De prijs wordt om de drie jaar toegekend aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt in het openbaar bestuur. Een jury, onder voorzitterschap van prof. dr. J.A. Van Kemenade doet hiertoe een voordracht aan Gedeputeerde Staten. In de jury zaten dit jaar naast de heer Van Kemenade, prof. dr. A.F.A. Korsten, emeritus hoogleraar bestuurskunde en mr. M.J. Cohen, fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer en tevens eerder winnaar van de prijs.

Dit jaar is de Van Kemenadeprijs uitgereikt aan mr. H.D. Tjeenk Willink. De jury heeft besloten om de prijs aan hem toe te kennen vanwege "de indrukwekkende en doorwrochte bijdragen die hij gedurende vele jaren vanuit verschillende posities heeft geleverd."

"Niet alleen zijn verdiensten als medespeler en onderdeel van het Haagse circuit maar ook zijn bijdragen als kritisch toeschouwer en analyticus van politieke, maatschappelijke en staatkundige ontwikkelingen zijn van grote bestuurswetenschappelijke en ook van bestuurlijk en politieke betekenis", aldus het juryrapport.

De heer J.W. Remkes, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, en de heer Van Kemenade, hebben de prijs uitgereikt aan de heer Tjeenk Willink. De prijs bestaat uit twee beelden. Het grootste van de twee is een wisseltrofee, het kleinste is een blijvend geschenk aan de persoon die de prijs in ontvangst neemt. De prijsuitreiking vond plaats in het provinciehuis te Haarlem.

---