Gemeente Tiel


Tiel krijgt Stadsbouwmeester

Burgemeester en wethouders van Tiel stellen de raad voor om een stadsbouwmeester aan te stellen voor het bewaken van de welstand. De stadsbouwmeester vervangt de welstandscommissie en komt, samen met een nieuw in te stellen monumentencommissie, in de plaats van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De stadsbouwmeester zal wekelijks een inloopspreekuur houden, waar iedereen met plannen kan binnenlopen voor een advies. Dat kan al zodra de eerste schetsen op papier staan, en zonder dat daar onmiddellijk kosten aan verbonden zijn. De gemeente hoopt hiermee welstand toegankelijker te maken.

Als bij nieuwe plannen vanaf het begin ook wordt gekeken naar welstand, kan nog bijgestuurd worden. Daardoor kunnen plannen een betere beeldkwaliteit meekrijgen en kunnen onaangename verrassingen aan het einde van het proces voorkomen worden. De behoefte om welstand veel eerder te betrekken bij nieuwe plannen bestaat al langer. De keuze voor een stadsbouwmeester helpt daarbij, omdat deze alleen opereert en daardoor makkelijker kan aanschuiven bij een overleg, ook in de informele sfeer.

Kostenbesparend

Bijkomend voordeel van de nieuwe werkwijze is dat deze aanmerkelijk goedkoper uitvalt dan de uitvoering door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De verwachting is dat op jaarbasis circa EUR 45.000 bespaard kan worden. Dit vertaalt zich, omdat leges kostendekkend zijn, in lagere welstandsleges voor de aanvrager. Ook dit ziet het college in deze tijden als een belangrijk argument om deze andere oplossing aan de raad voor te leggen.

Bewoners betrekken

De stadsbouwmeester gaat werken vanuit een nog op te stellen beeldkwaliteitsvisie. Dit geeft de mogelijkheid om de betrokkenheid van bewoners van de stad en de dorpen, die in de CRK verankerd was door de deelname van burgerleden, opnieuw in te vullen. De inwoners zullen dan ook betrokken worden bij het opstellen van deze visie.

Goede samenwerking met Commissie Ruimtelijke Kwaliteit

Zes jaar geleden koos de gemeente voor de bewaking van de welstand door een breed opgezette commissie, met verschillende deskundigheid, én een aantal burgerleden dat moest zorgen voor inbreng van "de voeling" met de stad en de dorpen. Er bestaat grote tevredenheid over het functioneren van de commissie in de afgelopen jaren. Die tevredenheid blijkt bijvoorbeeld uit een in 2007 gehouden enquête, uit de opeenvolgende jaarverslagen en uit het feit dat er maar zelden bezwaren zijn ingediend tegen de adviezen van de commissie. Nu de maximale zittingsduur van de commissie is bereikt, heeft het college om redenen van efficiëntie, effectiviteit en kostenbesparing gekozen voor de nieuwe werkwijze. De raad moet nog instemmen met het voorstel.