Gemeente Tilburg

Persbericht
3 november 2011

Burgemeester sluit woning aan Westertorenlaan

Vijf keer hennep aangetroffen

De burgemeester heeft op 25 oktober 2011 besloten dat de woning aan de Westertorenlaan twaalf maanden afgesloten moet worden van 3 november 2011 tot 3 november 2012. De politie en de afdeling Handhaving hebben in deze woning vier keer een hennepkwekerij aangetroffen met in totaal 2.040 hennepplanten en één keer een hennepdrogerij met 17,65 kilo henneptoppen. Alle hennep is in beslaggenomen. Burgemeester Noordanus: "Het doel van de tijdelijke sluiting van deze woning is om zo een eind te maken aan de hennepteelt en handel in softdrugs op die locatie."

Woning 12 maanden dicht

De woning aan de Westertorenlaan 13 is een particuliere koopwoning. De eigenaar woont zelf in een sociale huurwoning. Burgemeester Peter Noordanus: "Na vijf keer kunnen we concluderen dat deze woning in gebruik is en bekend staat als een henneppand waar sprake is van grootschalige hennepteelt voor de handel in softdrugs. Ik vind het belangrijk om hard op te treden tegen de georganiseerde hennepteelt. Daarom acht ik sluiting van de woning aan de Westertorenlaan 13 voor de duur van twaalf maanden gerechtvaardigd." Het belang van bestrijding van hennepteelt en handel in softdrugs en het belang van handhaving van de rechtsorde weegt naar het oordeel van de burgemeester zwaarder dan het belang van de eigenaar.

Wet- en regelgeving

Hennep wordt genoemd in lijst II behorende bij de Opiumwet. Artikel 13b van de Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid een last onder bestuursdwang op te leggen indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is.

---