Gemeente Zoetermeer

Integrale schouwen op Zoetermeerse woonwagenlocaties: veiligheid staat centraal

Een team dat bestaat uit medewerkers van verschillende onderdelen van de gemeente, politie Haaglanden, de brandweer en netbeheerder Stedin verrichten in november een schouw op de negen woonwagenlocaties in Zoetermeer.

Tijdens deze integrale schouw worden de situaties op de woonwagenlocaties gecontroleerd en geïnventariseerd. Punten waar vooral op gelet wordt zijn veiligheid van gebouwen, eventuele risico's voor de volksgezondheid en de brandveiligheid op de woonwagenlocatie.

De gemeente vindt het belangrijk dat iedere inwoner van Zoetermeer in een schone en veilige omgeving woont en dat er geleefd wordt zonder overtreding van regels. Het handhavingsbeleid dat door de gemeenteraad is vastgesteld geeft hieraan invulling en is tevens aanleiding voor de gemeente Zoetermeer om integrale handhavingsprojecten te starten en uit te voeren. Naast de woonwagenlocaties is er het project Brandveiligheid op Bedrijventerreinen en een project Veiligheid in de Randstadrail.

De gemeente kondigt de schouwen via een brief bij de bewoners van de locaties eenmalig aan, daarna vinden controles plaats. Tijdens de schouwen brengen medewerkers van de gemeente, politie en brandweer zaken in kaart die van invloed zijn op de fysieke veiligheid, gezondheid en brandveiligheid. Wanneer er acuut onveilige situaties worden aangetroffen, nemen de betrokken partijen onmiddellijk actie om deze te verhelpen. Stedin zal het bezoek aan de locaties gebruiken om de meters te wisselen in het kader van periodiek vervangen en onderhoud.

Na de schouw zet het integrale team de zaken waarmee de betrokken partijen aan de slag gaan op een rij en bepaalt dan hoe deze zaken worden aangepakt. Dit doet het team zo veel mogelijk in afstemming met de betrokken bewoners.