Gemeente Boarnsterhim


Hertenverblijf Wilhelminapark Grou

Op zaterdag 8 oktober jongstleden is het nachtverblijf van de herten in het Wilhelminapark in Grou in brand gestoken. De politie heeft hiervoor inmiddels drie mensen aangehouden die hebben bekend de brand te hebben veroorzaakt. Direct na de brand is een spontane actie gestart. Er zijn van particulieren en bedrijven veel donaties ontvangen voor herstel van het nachtverblijf van de herten. De donaties zijn zowel in geld als in materialen en mankracht aangeboden. Dit geeft aan dat de Grousters en inwoners van omliggende dorpen betrokken zijn bij het park en de dieren.

Stichting de Hoannepôle en de gemeente Boarnsterhim zijn in gesprek gegaan over de mogelijkheden voor nieuwbouw van het hertenverblijf. Daarbij wordt rekening gehouden met het renovatieplan voor het Wilhelminapark. Het blijkt dat er niet 'even' een nieuw onderkomen voor de herten gebouwd kan worden; er moeten wettelijke procedures worden doorlopen waar we niet onderuit kunnen. Dat kan wel tot 26 weken in beslag nemen. Zolang kan natuurlijk niet worden gewacht, zeker met de winter voor de deur. De gemeente Boarnsterhim heeft daarom besloten om het bestaande hok te repareren. Op korte termijn gaat dit - op kosten van de gemeente - gebeuren. Hierdoor kunnen de donaties geheel worden gebruikt voor de nieuwbouw van een nachtverblijf. Stichting de Hoannepôle en gemeente Boarnsterhim ondernemen actie om de gemaakte kosten op de daders te verhalen.

Voor de winter hebben de herten in het park een onderkomen. Zo snel als mogelijk wordt een nieuw hok gebouwd dat het aanzien van het park weer een stukje mooier zal maken.