Voedsel en Waren Autoriteit

Poortwachter varkenshouderij 2010

Nieuwsbericht nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit | 03 november 2011

De nVWA heeft onderzoek gedaan om inzicht te krijgen in de wijze waarop de dierenarts zijn rol als poortwachter bij het zorgvuldig en restrictief voorschrijven van antibiotica in de varkenshouderij vervult.

Betrokken bij het project waren 66 praktiserend dierenartsen van 83 aselect gekozen varkenshouders. Bij bovenmatig gebruik, structurele inkoop en gebruik van voor de volksgezondheid kritische antibiotica is de achterliggende oorzaak nader onderzocht. Hiervoor zijn 276 van de in totaal 907 toepassingen van antibiotica select gekozen. De resultaten van dit nader onderzoek geven een beeld van het selectief en restrictief voorschrijven van antibiotica door dierenartsen die specifiek gericht zijn op de varkenshouderij.

Resultaten uit het onderzoek onderstrepen dat in 2009 in de varkenshouderij veel antibiotica werden gebruikt. Uit dit project is gebleken dat dierenartsen regelmatig niet zorgvuldig en restrictief waren bij het voorschrijven van antibiotica als het gaat over de vragen of een diagnose is gesteld, een goed onderbouwde therapie is ingesteld, de behandeling is geëvalueerd en de conclusie van de evaluatie is uitgevoerd. Tevens bleek dat de keuze voor een bepaald type antibiotica door de dierenarts na analyse van verzamelde data en met het oog op richtlijnen in het formularium niet altijd zorgvuldig was. Sommige veehouders slaagden er echter in om, ondersteund door hun dierenartsen, nauwelijks antibiotica te gebruiken. Die voorbeelden bevestigen dat met bepaalde maatregelen forse reducties mogelijk zijn.

De nVWA herhaalt het onderzoek in de varkenshouderij in 2012 op basis van de gegevens van 2011, zodat kan worden vastgesteld of en hoe het voorschrijfgedrag is verbeterd.