Politiebond ACP

Twittergebruik Groningse agenten succesvol

Twitter, Hyves en Facebook. Een kleine greep uit de sociale media die niet meer weg te denken zijn uit de samenleving en hiermee ook de politieorganisatie. Vooral wijkagenten blijken gebruik te maken van het medium om in contact te komen en te blijven met burgers. Dit is één van de conclusies uit een onderzoek in Groningen onder twitterende agenten.

Leon Veltman, student aan de Universiteit van Twente, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van twitterende agenten in de regio Groningen. Uit dit onderzoek blijkt dat van de 483 officiële twitteraccounts van de politie bijna 70 procent gebruikt wordt door wijkagenten. Deze accounts hebben in theorie een bereik van 30.000 burgers. Het gebruik van Twitter komt ten goede aan het beeld dat mensen van de politie hebben. Ook wordt de drempel verlaagd om contact te leggen met de politie in het algemeen en de wijkagent in het bijzonder.

Functioneel

Wel geeft Veltman aan dat agenten minder privé-tweets moeten versturen. Dit omdat burgers de agenten volgen vanwege hun functie en niet vanwege de persoon. Momenteel heeft 25 procent van de geplaatste tweets een persoonlijk karakter. Het advies is om dit terug te brengen tot 10 procent. Zo is 90 procent van alle tweets nuttig voor de burgers die een wijkagent volgen. De ACP staat achter deze richtlijn.

Bewustwording

De ACP is van mening dat sociale netwerken kansen bieden, maar ook heel bewust gebruikt moeten worden. Deze bewustwording ontwikkelen door middel van educatie en informatie is volgens de ACP een betere weg dan het twittergedrag vastleggen in een protocol. De ACP is ervan overtuigd dat sociale media een bijdrage leveren aan de dialoog met burgers en daardoor aan beter politiewerk. Daarnaast helpen sociale media het imago van het vak en de organisatie te verbeteren. Ook de ACP zelf maakt gebruikt van sociale media waaronder een FaceBookpagina onder de naam www.facebook.com/politiebond. Daarnaast heeft de ACP een twitteraccount (www.twitter.com/politiebond) om collega's en burgers op de hoogte te houden van het meest relevante nieuws uit de politiesector.

---

03/11/11 16:32

---