NEN


03-11-2011

Vier nieuwe Europese normen Facility Management gepubliceerd

In oktober 2011 zijn vier nieuwe Europese normen over Facility Management gepubliceerd. Het tegelijkertijd accepteren en publiceren van vier Europese normontwerpen over één onderwerp is uniek in de wereld van normalisatie. De nieuwe normen sluiten aan op twee normen uit 2006. De complete serie normen voor Facility Management bestaat nu uit 6 delen.

De vier nieuwe Europese normen zijn bedoeld voor zowel kleine als grote organisaties waarin de facilitaire voorzieningen (o.a. werkplekken, catering, schoonmaak) worden gezien als een productiemiddel waarbij de kosten dienen te worden gestuurd. Om te kunnen sturen is managementinformatie nodig. Deze informatie is in de praktijk niet eenduidig en uniform beschikbaar. Om hierin te voorzien zijn de vier nieuwe Europese normen gemaakt.

Inhoud normen

Deel 3 bevat een leidraad voor het omschrijven van en het meten van kwaliteit van de diensten, producten en services in FM. Deel 4 heeft de focus op het eenduidig indelen en registreren van de kosten. Deel 5 helpt organisaties om de ontwikkeling en verbetering van de diverse facilitaire processen te ondersteunen. Deel 6 beschrijft een methode om inhouden van gebouwen op uniforme wijze te meten vanuit een facilitaire invalshoek.

Voor wie

De normen zijn onder andere interessant voor gebruikers en aanbieders van facilitaire voorzieningen, facility managers in de zakelijke dienstverlening, zorg, industrie etc. Ook aanbieders en leveranciers van FM producten, diensten en services kunnen deze normen goed gebruiken ten behoeve van PPS-constructies en/of outsourcing. Daarnaast zijn ze van belang voor docenten en studenten van Hogescholen die Facility Management aanbieden, consultants en adviseurs en andere professionals uit de branche management- en vastgoed.

De serie Europese normen NEN-EN 15221 Facility Management bestaat uit:
* Deel 1: Termen en definities (nl)

* Deel 2: Leidraad voor het opstellen van facility management overeenkomsten (nl)

* Part 3: Guidance on quality in Facility Management
* Part 4: Taxonomy, Classification and Structures in Facility Management

* Part 5: Guidance on Facility Management processes
* Part 6: Area and Space Measurement in Facility Management.

Meer informatie

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Wiene Fokkinga, secretaris normcommissie 351260 `Facilitaire Voorzieningen' en CEN/TC 348 `Facility Management', telefoon (015) 2 690 322, e-mail wiene.fokkinga@nen.nl.