Ingezonden persbericht


Internationale kunst op begraafplaats De Nieuwe Ooster Museum Tot Zover presenteert de tentoonstelling

Wat gebeurt er na het leven? Is er iets of is er niets? In Afterlife - kunst over de eindbestemming werpen internationaal bekende kunstenaars een blik over de grenzen van het kenbare. Hun optimistische, spirituele en soms melancholische werken zijn vanaf 3 november 2011 te zien in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover en op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Hoewel Nederland één van de meest ontkerkelijkte landen ter wereld is, denkt het merendeel van de bevolking dat er 'iets' is na het leven. Je gaat op in het universum of je reïncarneert. Anderen menen dat er helemaal 'niets' is. Voor hen is het leven eenvoudigweg voorbij. Afterlife - kunst over de eindbestemming laat geen directe verbeelding van het hiernamaals zien, maar is een ontmoeting tussen eindigheid en oneindigheid, tussen het materiële en het spirituele. De acceptatie van de dood en het verlangen naar onsterfelijkheid manifesteren zich in Afterlife. Het vertelt over de menselijke drang om ergens in te geloven.

Museum Tot Zover toont in Afterlife het werk van nationaal en internationaal bekende kunstenaars met uiteenlopende ideeën over het leven na de dood. Aziatische kunstenaars Xu Bing (CH) en Yuhsin U. Chang (TW) zijn beïnvloed door oosterse levensbeschouwingen. Oscar Muñoz (CO) en Valeska Soares (BR) uit Latijns-Amerika geven een weemoedige blik op de eindigheid. De Nederlandse kunstenaar Sarah van Sonsbeeck onderzoekt de fysieke stilte van het grote niets. Andere Nederlandse kunstenaars als Melanie Bonajo en Nathalie Bruys zijn bevangen door esoterische hiernamaalsvormen.

Adembenemend is de installatie Where does the dust itself collect? van de bekende Chinese kunstenaar Xu Bing, die voor het eerst in Nederland wordt getoond. Xu Bing verzamelde stof van het op 11 september 2001 verwoeste World Trade Center in New York. Bing's kunstwerk bezingt de leegte van het boeddhistische Nirwana en verwijst expliciet naar Ground Zero.

Afterlife is te zien in het jonge en ambitieuze Museum Tot Zover, gelegen op het terrein van de romantische begraafplaats De Nieuwe Ooster. Een deel van de kunstenaars exposeert op de prachtige begraafplaats. Al wandelend, word je verrast door een zes meter hoge sculptuur gemaakt uit boomschors van Yuhsin U. Chang (TW) of door een poëtische video-installatie van Valeska Soares (BR). In de Portal Machine van Nathalie Bruys (NL) brengen trillingen van stemvorken je in contact met het universum. Leonid Tsvetkov (RU) heeft een ondergrondse camera obscura gebouwd.

Het is een unieke ervaring om kunst over het hiernamaals te beleven in deze omgeving, een plek waar de dood en het leven nauw met elkaar verbonden zijn. De tentoonstelling is ontstaan met respect voor de voornaamste bezoekers van de begraafplaats: de nabestaanden. Ook voor hen moet Afterlife een bijzondere en verlichtende ervaring zijn.

Met dank aan De Nieuwe Ooster en al haar nabestaanden.

Afterlife - kunst over de eindbestemming is georganiseerd in samenwerking met SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte en begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster. In het Tropenmuseum is tegelijkertijd de tentoonstelling De Dood Leeft te zien. Rond de tentoonstellingen worden allerlei activiteiten georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.totzover.nl en www.tropenmuseum.nl.

Afterlife is mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte, de Mondriaan Stichting, het DELA Fonds, het VSBfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Cultuurfonds, De Nieuwe Ooster, Stadsdeel Oost en het Cultuurfonds BNG.

In Afterlife is werk te zien van: Xu Bing (CN), Melanie Bonajo (NL), Kim Boske (NL), Nathalie Bruys (NL), Yuhsin U. Chang (TW), Nick Hullegie (NL), Susan MacWilliam (IE), Dane Mitchell (NZ), Oscar Muñoz (CO), Femmy Otten (NL; te zien vanaf begin 2012), Satijn Panyigay (NL), Valeska Soares (Brazilië), Sarah van Sonsbeeck (NL), Leonid Tsvetkov (RUS).

Museum op een begraafplaats
Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Het museum toont het verleden, heden en de toekomst van onze omgang met de dood. Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen op het gebied van fotografie, kunst en geschiedenis. Museum Tot Zover is een particulier museum. Het wordt gesteund door vier hoofdsponsors (Monuta, 'de Facultatieve Groep', Yarden en DELA), door drie sponsors (Bogra, Nuvema en Docendo) en door vele (bedrijfs)donateurs.


---

Voor meer informatie en beeldmateriaal:

Babs Bakels, curator / Guus Sluiter, directeur
b.bakels@totzover.nl / g.sluiter@totzover.nl

Afterlife - kunst over de eindbestemming
3 november 2011 - 1 juli 2012

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover
Kruislaan 124
1097 GA Amsterdam
020-6940482
www.totzover.nl


---- --