Ingezonden persbericht


symposium de kracht van verbinden

Mutsaersstichting, Postweg 88, 5915 HB Venlo T 0900 - 688 72 37, www.mutsaersstichting.nl

Op donderdag 3 november 2011 organiseert de Mutsaersstichting een symposium over `Multifocus, een handreiking voor een gezinsgerichte aanpak van huiselijk geweld'



SYMPOSIUM DE KRACHT VAN VERBINDEN
Venlose model
De Mutsaersstichting startte in 2007 met het project `Bestrijding van geweld in afhankelijkheidsrelaties'. Dit initiatief sloot uitstekend aan bij de aanwijzing van Venlo in 2007 door het ministerie van Justitie als één van de pilotregio's voor de invoering van het tijdelijk huisverbod. Samen met de gemeente Venlo en andere organisaties ontwikkelde de Mutsaersstichting het `Venlose model': een aanpak van huiselijk geweld, waar instanties niet langer naast elkaar, maar met elkaar één samenhangend, systeemgericht aanbod leveren dat naadloos aansluit op de specifieke geweldssituatie van het gezin.

PROGRAMMA
Programmaoverzicht
Donderdag 3 november 2011
13.00 uur 13.30 uur 13.40 uur 14.10 uur 14.40 uur 15.10 uur 15.40 uur 16.10 uur Ontvangst Welkom, opening en reflecties op (de aanpak van) huiselijk geweld door de dagvoorzitter Mariette Christophe `Een systemische benadering van huiselijk geweld' door Henk Giebels `De JES studie: effecten van huiselijk geweld op de ontwikkeling van kinderen' door Mirjam Wouda en Nathalie Janssen `Wat moeten hulpverleners die met huiselijk geweld werken, weten en kunnen' door Joep Choy Pauze `Multifocus werkt! Werkt Multifocus?' door Hans Janssen `Geweld en veerkracht in gezinnen. Versterken van krachten en werken aan herstel met ondersteuning van professionals' door Sietske Dijkstra 16.40 uur 17.10 uur 17.15 uur `Het belang van een eenduidige regie bij de aanpak van huiselijk geweld' door Matthieu Goedhart Een blik vooruit....... Een hapje en een drankje

Preventie huiselijk geweld
De Mutsaersstichting maakt zich sterk voor de ontwikkeling van een effectieve aanpak van huiselijk geweld. Daartoe zijn in de afgelopen jaren de volgende initiatieven ontplooid: · De beschrijving van het Venlose model in 2008 onder de titel `Focus'. Vernieuwend aan `Focus' is dat de samenwerking tussen de ketenpartners gestoeld is op systeemtheoretische principes. Met behulp van deze principes worden de verschillen in werkwijzen tussen de ketenpartners benut en dat is essentieel voor het welslagen van de aanpak. Als vervolg op deze publicatie verschijnt in 2009 `Focus - literatuurstudie aanpak huiselijk geweld', de eerste stap in het onderzoek naar de effecten van `Focus'. · Om huiselijk geweld uit de taboesfeer te halen, wordt in 2008 de film `Zingen in het donker' gemaakt. In deze film met Nederlandse topacteurs worden de effecten van huiselijk geweld indringend in beeld gebracht: de emotionele pijn die plegers hun slachtoffers aandoen, maar ook het schuldgevoel, het verdriet en de schaamte en machteloosheid van de `dader'. De film verbeeldt het patroon, waarin daders slachtoffers zijn en slachtoffers daders. De film oordeelt niet en juist daarom is de hartenkreet naar een antwoord voor het doorbreken van dit patroon zo voelbaar. · In 2008 organiseert de Mutsaersstichting het symposium `Op pad met een andere instelling'. Een nieuwe aanpak van huiselijk geweld dient zich aan. Op dit druk bezochte symposium vindt in bijzijn van (onder andere) de minister van Justitie de première van `Zingen in het donker' plaats. Inmiddels wordt deze film in binnen- en buitenland beschouwd als een `klassieker' als het gaat om het laten ervaren van de impact van huiselijk geweld.

Symposium `De kracht van verbinden'
Om de effecten van `Focus' zorgvuldig te onderzoeken is het ook nodig om de methodiek zorgvuldig en gedetailleerd te omschrijven: wat doet en zegt een professional met en tegen gezinnen bij de aanpak van huiselijk geweld? Deze punten worden door Matthieu Goedhart en Joep Choy beschreven in het boek `De kracht van verbinden' met de ondertitel: `Multifocus, een handreiking voor een gezinsgerichte aanpak van huiselijk geweld'. Deze publicatie is zowel los verkrijgbaar als samen met de film en de twee eerdere publicaties in één cassette. Het vormt de markering van de eerste activiteiten van de Mutsaersstichting in de ontwikkeling naar het onderzoek en de aanpak van huiselijk geweld. Om samen bij deze mijlpaal stil te staan, organiseert de Mutsaersstichting dit symposium. Op dit symposium wordt tevens aandacht besteed aan de eerste resultaten van het onderzoek naar de effecten van `Multifocus', de scholingsmogelijkheden rond de toepassing van `Multifocus' en de bijdrage van de Mutsaersstichting aan het volgend jaar te houden Europese congres over huiselijk geweld.



KORTE BESCHRIJVING OVER DE INHOUD VAN DE PRESENTATIES EN OVER DE ACHTERGRONDEN VAN DE SPREKERS Reflecties op het thema huiselijk geweld door de dagvoorzitter Mariette Christophe, commissaris van politie, treedt op als dagvoorzitter van het symposium. Zij is programmaleider van het landelijk project huiselijk geweld en de politietaak. Van 1997 tot en met 2004 was zij lid van de Amsterdamse korpsleiding, als hoofd professionalisering en innovatie. In haar opening zal zij reflecteren op een aantal relevante aspecten van (de aanpak van) huiselijk geweld.

Multifocus werkt! Werkt Multifocus?
In opdracht van de Mutsaersstichting wordt op dit moment nagegaan of `Multifocus' in de praktijk wordt uitgevoerd, zoals de ontwerpers indertijd beoogden en of cliënten daar werkelijk baat bij hebben. Naast dossieronderzoek worden daartoe interviews gehouden met cliënten, intensief casemanagers en ketenpartners. In deze presentatie worden de eerste resultaten besproken. Hans Janssen (pedagoog) is één van de onderzoekers van `Multifocus'. Hij was jarenlang landelijk programmamanager huiselijk geweld bij het ministerie van Justitie en werkt nu als zelfstandig trainer, publicist en consultant op dat gebied. Hij begeleidt masterclasses `Aanpak huiselijk geweld' en schreef het `Basisboek huiselijk geweld'.

Een systemische benadering van huiselijk geweld
`Multifocus' hanteert de systeembenadering om relatiepatronen van en tussen ouders en hun kinderen te doorgronden. Daarnaast wordt de systeembenadering gehanteerd om de problematiek in zijn sociale context te beschouwen. Uitgangspunt bij deze systemische benadering is dat geweld in relaties ontoelaatbaar is en onmiddellijk gestopt dient te worden. Henk Giebels werkt als casemanager en systeemtherapeut in opleiding bij de Mutsaersstichting. Hij stond als voorzitter van de projectgroep Preventief Huisverbod aan de wieg van de ontwikkeling van een systemische aanpak van huiselijk geweld. Hij vormde ook een belangrijke voedingsbodem voor de totstandkoming van het boek `De kracht van verbinden'.

Geweld en veerkracht in gezinnen. Versterken van krachten en werken aan herstel met ondersteuning van professional Veerkracht na geweld ontstaat in contextgebonden interactie en kan leiden tot empowerment. Krachtgericht werken kan daarbij behulpzaam zijn, evenals het oplossingsgericht en systeemgericht benaderen van gezinnen waarin partnergeweld en/of kindermishandeling een rol speelt. Aan de orde komen de kwetsuren en de krachten van de gezinnen en wat het werken aan herstel vraagt van professionals, als mede de bufferprocessen bij ouderschap en de beschermingsarrangementen. Dr. Sietske Dijkstra, psycholoog, promoveerde in `Met vallen en opstaan' (2000) op een studie naar de betekenisgeving van geweld in de kindertijd. Ze werkt sinds 1998 als zelfstandig onderzoeker en is vanaf 2007 lector `huiselijk geweld en hulpverlening in de keten' bij Avans Hogeschool en sinds november 2010 verbonden aan het Expertisecentrum Veiligheid. Ze is lid van de commissie Samson die onderzoek uitvoert naar seksueel misbruik in residentiële jeugdzorg en pleeggezinnen.

De JES studie: effecten van huiselijk geweld op de ontwikkeling van kinderen De Jeugd Ervaringen Studie (JES) is een wetenschappelijk onderzoeksproject van de Mutsaersstichting en het MUMC+ (Maastricht Universitair Medisch Centrum+). De studie onderzoekt op welke manier jeugdigen in hun ontwikkeling beïnvloed worden door hun levenservaringen, met specifieke focus op 1) de relatie tussen traumatische gebeurtenissen in de kindertijd en vroege psychotische kwetsbaarheid, en 2) de interacties tussen omgevingsfactoren en genen. In de presentatie worden vooral de latere gevolgen belicht. Drs. Nathalie Janssen, M.Sc., PhD student, is neuropsychologe bij de Mutsaersstichting en fulltime als promovenda betrokken bij JES. Drs. Mirjam Wouda, M.D, PhD student, is kinder- en jeugdpsychiater bij de Mutsaersstichting en is naast haar klinisch werk ook als promovenda betrokken bij JES.

Het belang van een eenduidige regie bij de aanpak van huiselijk geweld De ketenaanpak is kenmerkend voor `Multifocus' die stoelt op een gemeenschappelijke systemische visie op huiselijk geweld én op de samenwerking. In de presentatie wordt betoogd dat een eenduidige regie binnen die samenwerking de basis vormt voor succes. Het dient volstrekt helder te zijn wie de einderverantwoordelijkheid draagt voor het hulpverleningsproces. Drs. Matthieu Goedhart, arts en bestuurder van de Mutsaersstichting, is jarenlang werkzaam in de (kinder- en jeugd)psychiatrie, jeugdzorg en het onderwijs. Hij gebruikt de systeemtheorie bij innovatieve veranderingen in organisaties. Hij is initiatiefnemer van tal van projecten op het gebied van de preventie en aanpak van huiselijk geweld, waaronder de aangrijpende en taboedoorbrekende film `Zingen in het donker'.

Wat moeten hulpverleners die met huiselijk geweld werken weten en kunnen De verhalen over de gruwelijke gebeurtenissen bij huiselijk geweld roepen vaak heftige emoties op bij hulpverleners. Hoe kan voorkomen worden dat de hulpverlening hierdoor negatief beïnvloed wordt? In deze presentatie wordt ingegaan op de persoonlijke competenties van de hulpverlener en op de wijze hoe methodisch handelen de hulpverlener kan helpen zijn emoties te kanaliseren. Drs. Joep Choy, auteur, organisatieadviseur, psycholoog-psychotherapeut en opleider in de systeemtherapie, is sinds 1998 partner van Choy consultants en Nisto. Hij was bestuurder van Triversum, een kinder- en jeugdpsychiatrisch Centrum (1983-1998) en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (1997-2003). Hij heeft meer dan zeventig publicaties op zijn naam staan.



SYMPOSIUM DE KRACHT VAN VERBINDEN
Algemene informatie
Dit symposium biedt ruimte aan maximaal 250 personen. De kosten bedragen 100,- (incl. BTW en het boek `Multifocus' ter waarde van 27,50).

Inschrijving
U kunt zich opgeven door bijgaand inschrijfformulier in te vullen en 100,- over te maken op rekeningnummer 12.52.49.209 ten name van Mutsaersstichting o.v.v. symposium `Multifocus'. U kunt het inschrijfformulier ook scannen en mailen naar marts@mutsaersstichting.nl. Wanneer wij het bedrag hebben ontvangen, bent u ingeschreven. U ontvangt daarvan bericht via een e-mail die tevens geldt als uw toegangsbewijs. Daarom verzoeken wij u dringend uw e-mailadres op het aanmeldingsformulier te vermelden. Gelieve één inschrijfformulier en één bankoverschrijving per persoon te gebruiken. Gekopieerde inschrijfformulieren worden ook geaccepteerd. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. In geval van overtekening ontvangt u daar zo spoedig mogelijk bericht van.

Locatie van het symposium
Mutsaersstichting, Postweg 88, 5915 HB Venlo In dringende gevallen bent u op 3 november 2011 telefonisch bereikbaar op 0900 - 688 72 37

Pendeldienst
Wanneer u gebruik maakt van het openbaar vervoer kunt u met een gratis pendeldienst van het station Venlo naar de Mutsaersstichting. U dient dit vooraf op het aanmeldingsformulier aan te geven.

Annulering
Tot 24 oktober 2011 wordt het verschuldigde bedrag gerestitueerd met aftrek van 25,- administratiekosten. Annuleringen na 24 oktober 2011 worden niet gerestitueerd. Wel is het mogelijk dat de deelnemer die verhinderd is zich laat vervangen. Dit dient, uiterlijk op 31 oktober 2011, per email te worden doorgegeven aan Marja Arts, marts@mutsaersstichting.nl.

Alleen het boek
Bent u verhinderd om naar het symposium te komen, maar wilt u wel het boek `De kracht van verbinden' bestellen, dan kan dat door een e-mail te versturen naar marts@mutsaersstichting.nl. Vermeldt hierbij het aantal boeken dat u wilt bestellen, uw naam en uw adresgegevens. De kosten van het boek bedragen 27,50 inclusief BTW en verzendkosten.

Jongen, 9 jaar. Afbeelding van geweld dat heeft plaatsgevonden in zijn thuissituatie.






---- --