Vereniging Milieudefensie


Uitreiking EKO- en Fair Trade-Award 2011 Bekendmaking onderzoek naar duurzaam aanbod in supermarkten

Op donderdag 3 november maakt Milieudefensie de uitslag bekend van het landelijk onderzoek naar het aanbod van biologische en fairtrade producten in supermarkten. De resultaten, die ook worden geordend naar provincie en plaats, staan die dag vanaf negen uur 's ochtends op www.ekotellingen.nl. Op 3 november worden ook de EKO- en Fair Trade-Award aan de bedrijfsleiders van de best presterende supermarkten overhandigd. Aansluitend organiseert Milieudefensie een feestelijke én verantwoorde lunch.

Wie: Milieudefensie
Wat: Presentatie onderzoeksresultaten en uitreiking EKO- en Fair Trade-Awards 2011 Wanneer: Donderdag 3 november. De resultaten van de EKO-tellingen staan vanaf 09.00 uur op www.ekotellingen.nl. Om 12:00 uur worden de EKO-Award en de Fair Trade-Award uitgereikt. Waar: De locaties van de winnende filialen zijn onder embargo op te vragen bij de persvoorlichting van Milieudefensie op telefoonnummer 020 5507 333

De tellingen vonden plaats tussen 25 augustus en 30 september. In totaal zijn er 27 verschillende supermarktketens bezocht die meer dan 20 filialen in Nederland hebben. De getelde supermarkten zijn willekeurig gekozen door de vrijwilligers in het hele land. Er zijn meer dan 600 filialen door onze vrijwilligers geteld. Na ontdubbeling en controle zijn er 579 geldig getelde filialen, en daarmee maakt veertien procent van alle supermarktenfilialen in Nederland deel uit van ons onderzoek.

Een ruim aanbod van biologische en fairtrade producten door supermarkten is cruciaal voor een groeiende verkoop daarvan. Met de tellingen houdt Milieudefensie de vinger aan de pols. Toezeggingen om het assortiment duurzame producten te vergroten, worden aan de hand van de resultaten getoetst.

Biologische landbouw produceert lekkere producten zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest, gentechnologie of dierenleed. Om meer boeren te stimuleren schoon te produceren is het belangrijk dat de afzet groeit. Fairtrade producten zijn onder eerlijke voorwaarden gekocht in ontwikkelingslanden. Producenten krijgen een prijs die hen in staat stelt te investeren in kwaliteit en verbetering van leefomstandigheden.


Noot voor redacties