Woestijnstroom en de Arabische Lente


CAIRO, 20111103 -- Vandaag is de tweedaagse conferentie van het Desertec Industial Initiative begonnen. Paul van Son de CEO van het Dii "De Arabische Lente heeft Noord-Afrika en Europa dichter bij elkaar gebracht. Woestijnstroom en hechte samenwerking met als dol de energievoorziening te verzekeren, zal op de langere termijn bijdragen aan de welvaart in beide regio's. Desertec houdt zich niet alleen bezig met energie, maar ook met economische ontwikkeling, het creëren van banen en kennisoverdracht. Nu is het perfecte moment om deze zaken te bediscussiëren in het licht van de veranderingen die plaatsvinden in de Arabische staten."

Het Desertec Industrial Initiative is twee jaar geleden opgericht om het Desertec concept in de praktijk te brengen. Het Desertec concept houdt in dat er in de woestijnen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika zonnekrachtcentrales gebouwd worden, zowel gebaseerd op Concentrating Solar Power (CSP) (spiegels die het zonlicht concentreren) als op PV, maar daarnaast ook windparken. De stroom zal in de eerste plaats gebruikt worden in de betreffende landen zelf, maar op den duur is het de bedoeling dat het een export product wordt en dat er voor ca 15% in de behoefte van de Elektriciteit in Europa voorzien wordt. Met het project zou 400 miljard gemoeid zijn. Het voordeel van woestijnstroom opgewekt met CSP is dat het op afroep leverbaar is, omdat de warmte gemakkelijk een dag bewaard kan worden. Bovendien bieden de centrales mogelijkheden om uit zout water zoet water te maken.

Volgens Oettinger de Eruocommissaris voor energie: "De betekenis van Desertec gaat veel verder dan schone ernigie, het kan bijdragen aan duurzame welvaart in Noord_Afrika en het Midden-Oosten, het biedt voordelen voor beide kanten van de Middellandse Zee en is in overeenstemming met het beleid van de EU met betrekking tot zijn politiek omtrent goed buurmanschap"

Het congres van het Dii werkt nauw samen met de World Wind Energy conference "Greening Energy: "Converting Deserts into Powerhouses" die van 31 oktober tot 2 november ook in Cairo gehouden wordt. 

De lijst met sprekers is indrukwekkend, vanwege het brede karakter en de vele kopstukken. Niet alleen uit de industrie maar ook uit het bankwezen (w.o. de Wereldbank), de wetenschap en de politiek. Opvallend is het aantal sprekers van Netwerkbeheerders of sprekers van organisaties die zich sterk maken voor een geintegreerd netwerk over Europa en Noord-Afrika en het Midden-Oosten.