Gemeente Dongeradeel


Bezuinigingen gemeentelijke taken

Op 3 november beslist de gemeenteraad tijdens de begrotingsvergadering op welke taken de gemeente Dongeradeel moet bezuinigen.

Er wordt dan ook vastgesteld in welke mate er op deze taken zal worden bezuinigd. De raad doet dit aan de hand van formats waarin het college per gemeentelijke taak een aantal bezuinigingsvarianten in kaart heeft gebracht.

Takendiscussie

Al enige tijd is bekend dat de gemeente Dongeradeel fors moet bezuinigen. Om deze bezuinigingen te kunnen realiseren besloot de raad vorig jaar een takendiscussie te voeren. Voorafgaand aan deze discussie heeft de raad begin dit jaar een visiedocument opgesteld. Hierin wordt de koers verwoord die de gemeente moet varen om de sociaal economische positie van de gemeente te versterken. In februari heeft de raad vervolgens bij alle gemeentelijke taken aangegeven of deze moeten worden gehandhaafd, kunnen worden geschrapt of op een lager niveau kunnen worden uitgevoerd.

Alle mogelijke bezuinigingen in kaart

Voor de taken waarvan de raad wil gaan afwegen of deze op een lager niveau kunnen worden uitgevoerd, heeft het college bezuinigingsvarianten uitgewerkt. Per gemeentelijke taak zijn er in een format drie bezuinigingsvarianten in kaart gebracht met de mogelijke consequenties.

Inventarisatie

In totaal zijn er voor 69 gemeentelijke taken bezuinigingsmogelijkheden in kaart gebracht. Het gaat om zeer uiteenlopende taken van bijvoorbeeld groenvoorzieningen en parkeervoorzieningen tot investeringen in sociale voorzieningen, cultuur of sport. Het gaat puur om een inventarisatie van alles wat mogelijk zou zijn, er zijn nog geen keuzes gemaakt. De raad zal op basis van de uitgewerkte formats de keuzes moeten maken.

Betrokken instanties geïnformeerd

Het college heeft vorige week alle instanties die met de bezuinigingen te maken kunnen krijgen geïnformeerd over de takendiscussie en het proces. Op 4 oktober organiseert de raad een hoorzitting over de bezuinigingen. Iedereen krijgt dan de mogelijkheid om in te spreken. Vervolgens zal de raad tijdens de begrotingsvergadering op 3 november een besluit nemen over de bezuinigingen.