Ingezonden persbericht

DE BALIE BERICHT

2 november 2011

Hafid Bouazza winnaar van Het Scalpel 2011

Schrijver / kunstenaar Hafid Bouazza is de winnaar van Het Scalpel 2011, de nationale prijs die jaarlijks op de sterfdag van Theo van Gogh wordt uitgereikt aan de beste polemist. Dit werd bekend gemaakt tijdens De Avond van de Polemiek in De Balie te Amsterdam, georganiseerd door De Balie, Het Parool en de SLAA.

Bouazza ontving de prijs, een bronzen sculptuur van kunstenares Yvonne Piller, uit handen van juryvoorzitter Jaffe Vink, de winnaar van vorig jaar. Theodor Holman presenteerde de avond waarbij alle genomineerden een speciaal voor de gelegenheid geschreven schotschrift ten gehore brachten. Hans Teeuwen bezette tijdens een entr'acte het podium met een occupy tent.

Bouazza's schotschrift was gericht tegen de Arabische Lente, en noemde deze 'een illusie'. De jury motiveerde haar besluit als volgt:

"De polemiek is in een buitengewoon goede, verzorgde en verrassende stijl geschreven. Er is sprake van echte polemiek, omdat er een heilig huisje wordt aangevallen: het polemiseren tegen de Arabische lente is moedig, verrassend en zeer actueel."

De andere genomineerden voor de Het Scalpel 2011 waren: Martin Bosma, Ties Prakken, Karin Spaink, Thomas van der Dunk, Bert Brussen, Annemarie Oster, Meindert Fennema, Thierry Baudet, Ad Fransen en Kees Tamboer.

De jury bestond uit: Pierre Vinken, Jaffe Vink (winnaar 2010), Barbara van Beukering (Het Parool), Yoeri Albrecht (De Balie) en Theodor Holman.

***

De schotschriften van alle genomineerden worden afgedrukt in Het Parool. De avond was online live te volgen, en is binnenkort terug te zien op http://www.debalie.nl/terugkijken.jsp

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is

Ingezonden persbericht