Politie Hollands Midden
    Postbus 4240            Politie Hollands Midden
    2350 CE Leiderdorp      Bureau communicatie
    Telefoon 0715459801
    Fax 0715459305


Datum: 3 november 2011



Rijnsburg Vierde verdachte aangehouden in zaak overval juwelier
Politie Hollands Midden heeft op woensdag 2 november rond 23.00 uur de vierde verdachte in de zaak overval op een juwelier aan de Oegstgeesterweg aangehouden. De 23-jarige man werd in zijn woning in Amsterdam aangehouden.
Eerder die dag werden na de overval al drie andere verdachten aangehouden een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 42-jarige man uit Almere en nog een 23-jarige man uit Amsterdam.

Rond 11.50 uur die woensdag kwamen bij de politie meerdere meldingen van getuigen binnen dat de juwelier was overvallen. Twee mannen hadden het personeel bedreigd met een vuurwapen, vitrages vernield en vervolgens sieraden meegenomen. Zij gingen er daarna vandoor. Buiten wachtte één man op een motorscooter op de twee overvallers en zij gingen er met zijn drieën op de scooter vandoor via de Floralaan. Getuigen hoorden schoten toen de verdachten op de scooter vluchtten. De politie heeft geen hulzen aangetroffen. Onderzocht wordt of er daadwerkelijk is geschoten.


Overstap van scooter naar auto

Een getuige zag dat de drie mannen op de Frederiksoordlaan overstapten in een auto waar nog een verdachte in zat. De auto met daarin de vier verdachten reed de A44 op in de richting van Amsterdam. Gemeentelijke Opsporingsambtenaren (GOA's) reden achter de auto aan, maar deze reed te hard om te kunnen bijhouden.


Achtervolging

De politie zocht in de omgeving naar de auto. Een medewerker van de politie in burger zag de auto in Sassenheim rijden richting Voorhout. De medewerker zette toen in een onopvallende auto de achtervolging in richting Noordwijkerhout en gaf door aan collega's waar de auto naartoe reed.

In Noordwijkerhout zette een opvallende politieauto de achtervolging in. Eén verdachte wist in de buurt van de Erikastraat in Noordwijkerhout uit de auto te komen. Naar hem werd gezocht maar hij is niet meer aangetroffen in die buurt. Hij werd die avond in zijn woning in Amsterdam aangehouden.

Aanhoudingen

Een andere verdachte vluchtte uit de auto, pakte een fiets en ging ervandoor. De man werd uiteindelijk aangehouden op een toilet aan de Strandwal. De man had zich verstopt tussen het plafond en het dak van het toilet.

Een andere verdachte sprong ook uit de auto maar werd aan de Via Antiqua aangehouden. De bestuurder van de auto werd aan de N206 aangehouden. De scooter, auto en fiets zijn in beslag genomen voor onderzoek.


Goede samenwerking
De politie zette tijdens de grote zoekactie speurhonden en een helikopter in. In totaal waren er tientallen politiemensen ingezet tijdens de actie. Ook was er een goede samenwerking met de GOA's van Katwijk tijdens de zoektocht naar de verdachten.

Onderzoek
De verdachten zijn in verzekering gesteld. De buit is deels teruggevonden. Het personeel van de winkel heeft aangifte gedaan. Niemand van het personeel raakte gewond maar zij schrok wel erg van de overval. De politie zet haar onderzoek naar de zaak voort. Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

---