Ingezonden persbericht

cbw - mitex

Doorn, 3 november 2011


Omzetontwikkeling wonen net onder nul

De woonbranche heeft een enigszins teleurstellend derde kwartaal achter de rug en kwam qua omzetontwikkeling uit op -3,3%. De cumulatieve tussenstand na negen maanden blijft voor de branche als totaal beperkt tot -1%.

Het derde kwartaal startte met een omzetstijging in juli. Maar augustus en vooral ook september temperden deze positieve start. De negatieve ontwikkeling hield min of meer gelijke tred met het dalende consumentenvertrouwen. Die index zakte van -11 in juli, via -19 in augustus naar -30 in september. De consumenten index voor het laatste kwartaal staat overigens op -38 en doet vermoeden dat het vierde kwartaal teleurstellend kan gaan verlopen.

Woningtextielwinkels noteerden in het derde kwartaal een omzetstijging van 2,3%. Daarmee werd de omzetachterstand van 3,6% uit het tweede kwartaal gecompenseerd. Na negen maanden is de cumulatieve omzetontwikkeling nu 0,2%. De omzetontwikkeling bij meubelspeciaalzaken stabiliseerde en eindigde op nul in het derde kwartaal. In 2010 werd nog een omzetstijging van 2,5% genoteerd. Cumulatief is de omzetstand na drie kwartalen stand nu 0,5% ten opzichte van 2010.

Bij het segment gemengde zaken was in het derde kwartaal sprake van een lichte omzetdaling van 0,8%. De omzetontwikkeling over negen maanden bezien is -3,7%. Voor kurk- en parketzaken blijft sprake van een moeilijke markt. Na een omzetverlies van 12,6% in het derde kwartaal vorig jaar, werd nu opnieuw een daling genoteerd, dit keer van 2,3%.

Keukenspeciaalzaken kampten in het derde kwartaal met het grootste omzetverlies binnen de woonbranche. Dit segment staat qua omzetontwikkeling 12,1% achter op 2010. Het lopende jaar startte echter goed, waardoor de cumulatieve stand van zaken na negen maanden nog steeds positief is met een kleine plus van 2,1%. Dit geldt helaas niet voor de omzetontwikkeling in het segment slaapspeciaalzaken. Hier werd in het derde kwartaal 8,5% minder omzet genoteerd, waardoor de cumulatieve eindstand na negen maanden -5,6% is.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie,