Bio-energiedag Oost Nederland 2011


Zwolle, 20111020 -- Oost Nederland zet stevig in op nieuwe energie. Op 3 november organiseert het Bio-energiecluster Oost Nederland de tweede editie van de Bio-energiedag Oost-Nederland met als thema “Kansen en toepassingen van bio-energie in Oost-Nederland”. Gastheer is net als vorig jaar de provincie Overijssel. De dag zal dan ook plaatsvinden op het provinciehuis te Zwolle.

Deze editie staat in het teken van groen gas en lokale verwarming uit snoeihout. Aansprekende projecten uit Overijssel, Nederland en Duitsland komen voor het voetlicht. Enkele voorbeelden:

  • het vergisten van groen- en tuinafval tot groen gas;

  • het invoeren van geproduceerd groen gas in het lokale aardgasnet;

  • de verwerking van snoeihout uit stad en landschap voor lokale verwarming.


In de middag gaan we dieper in op onderzoek- en ontwikkelings­activiteiten in de regio.

Voor het Energiefonds van de provincie Overijssel is dit jaar bijzondere aandacht. Dit unieke fonds maakt het mogelijk om fors te investeren in nieuwe energie. Het fonds zal een grootte krijgen van 250 miljoen, waarvan 150 miljoen voor investeringen in nieuwe energiebronnen zoals zon, biomassa en wind. Gedeputeerde Theo Rietkerk, zal op de bio-energiedag het belang van het fonds toelichten. Ook zal hij het nieuwe Overijsselse Stimuleringsloket biogasprojecten openstellen. Dit digitale loket omvat onder meer een rekenprogramma om na te gaan of een biovergister een optie kan zijn.

Het bedrijfsleven heeft zich sinds 2008 verenigd in het Bio-energiecluster Oost-Nederland. Inmiddels hebben 26 partijen uit Overijssel en Gelderland zich bij het cluster aangesloten en is het samenwerkingsverband een belangrijk platform geworden voor de ontwikkeling van de sector. Het cluster zet zich in voor meer bio-energie in Oost-Nederland en voor uitbouw van de sterke gezamenlijke positie op het gebied van technologieontwikkeling. Hiermee wordt een stevige bijdrage geleverd aan de versterking van de economische- en internationale kennispositie van bio-energie partijen in Oost-Nederland met positieve effecten voor de werkgelegenheid. De provincie Overijssel ondersteunt het cluster in haar werkzaamheden met een financiële bijdrage.

Op de Bio-energiedag zullen het Bio-energiecluster en de provincie hun afspraken hernieuwen om zich samen in te zetten voor het realiseren van bio-energieprojecten. In een nieuw convenant committeren beide partijen zich over en weer tot afspraken die leiden tot het produceren van nieuwe energie uit biomassa en tot de versnelde ontwikkeling van nieuwe technologieën in Oost-Nederland.

Bio-energiecluster Oost Nederland