Ingezonden persbericht


27 juni 2011

Nils Frahm & Hauschka

Innovatieve moderne pianisten naar Nijmegen en Groningen.

3 november - Doornroosje, Nijmegen
4 november - De Oosterpoort, Groningen

De laatste vijf jaar is er een opvallende heropleving van pianomuziek door jonge klassieke en/of klassiek-geïnspireerde muzikanten/componisten. Het succes van evenementen als het Minimal festival hebben deze trend in Nederland nogmaals benadrukt. Daarom presenteren Doornroosje in Nijmegen (3 november) en De Oosterpoort in Gronignen (4 november) een interessant dubbel optreden met als eerste de vingervlugge Duitse pianisten Nils Frahm en de innovatieve en puristische Hauschka. De voorverkoop start a.s. zaterdag 2 juli.

Hauschka is het alterego van de in Dusseldorf residerende pianist/componist Volker Bertelmann. Als klassiek geschoold pianist exploreert hij volop de mogelijkheden van de 'prepared piano' en treedt zo in de sporen van de Amerikaanse componist John Cage die als de geestelijke vader van de 'prepared piano' wordt beschouwd. Hauschka plaatst bijvoorbeeld leer of rubber tussen de snaren of bewerkt de hamers van de piano met aluminiumfolie en voegt er elektronica aan toe. Puristische of academische perfectie is hem volkomen vreemd. Hij gebruikt de piano eerder als middel om ritmes voort te brengen dan melodie. Zijn werk toont vaak gelijkenissen met het minimalisme van Steve Reich, Philip Glass, Jóhann Jóhannsson of Michael Nyman. De afgelopen jaren werkt hij voornamelijk voor het befaamde Engelse label Fat Cat label. Zijn vorig jaar verschenen album 'Foreign Landscapes' kreeg internationaal zeer positieve recensies. Onlangs bracht hij zijn nieuwe album uit getiteld 'Salon des Amateurs'. Op een concert van de man kom je dan ook oren en ogen tekort want Hauschka houdt het niet alleen voor zichzelf spannend maar zeker ook voor zijn publiek.

De jonge Berlijnse producer en pianist Nils Frahm is klassiek geschoold en leerde piano spelen van één van de laatste studenten van Tsjaikovski. Frahm speelt hedendaags minimaal klassiek. Dat de hij een zeer gedegen klassieke achtergrond heeft, is duidelijk te horen in zijn fabuleuze spel waarin de onmiskenbare invloed van de ECM legende Keith Jarrett naar voren komt. Met zijn melancholiek en lichtelijk romantisch klinkende neo-klassieke pianowerk schaart Nils Frahm zich naast Max Richter, Library Tapes en Sylvain Chauveau.

Video's
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=43Z4yljYY_c http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GdXozAsJ-xg

Data
3 november - Doornroosje, Nijmegen
Aanvang: 20:30 - kaarten: 15,00 (voorverkoop) en ¤ 17,50 (aan de deur) www.doornroosje.nl

4 november - De Oosterpoort, Groningen
Aanvang: 20:30 - kaarten ¤16,00 (excl. servicekosten) www.de-oosterpoort.nl