Ingezonden persbericht


Arnhem, 3 november 2011

CO2 compensatie nu als Goed Doel

Trees for Travel heeft, als eerste Nederlandse aanbieder van CO 2 compensatie, het CBF-Keur voor Goede Doelen ontvangen. Na al eerder als enige vrijgesteld te zijn van BTW voor compensatie, is dit de volgende erkenning voor het feit dat bij haar projecten het belang van de mens en de natuur voorop staat. In 2001 introduceerde Trees for Travel CO2 compensatie in Nederland. Bedrijven en consumenten compenseren de uitstoot van broeikasgassen wanneer zij vliegen, autorijden, het openbaar vervoer, elektriciteit of gas gebruiken. Trees for Travel heeft vanaf het begin gekozen voor de niet commerciële weg.

Zij koopt geen zogeheten CO2-credits van anonieme projecten en levert die met een winstmarge aan klanten. Trees for Travel ontwikkelt projecten met lokale bevolking in ontwikkelingslanden die in de eerste plaats leiden tot duurzame ontwikkeling en vervolgens ook tot minder CO 2 in de lucht. Hierdoor biedt Trees for Travel meer dan alleen CO2 compensatie. De Belastingdienst erkende dit door Trees for Travel de status te geven van ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling), waardoor compensatie via Trees for Travel als gift aftrekbaar is.

Zij verleende vorig jaar ook BTW-vrijstelling over de compensatie, waar andere organisaties 19% extra moeten rekenen. Het zojuist verkregen CBF-Keur voor Goede Doelen van het Centraal Bureau Fondswerving geeft aan dat de gelden worden besteed aan de doelen waarvoor ze worden geworven, op een transparante manier en zonder dat er geld aan de strijkstok blijft hangen. Voor veel organisaties is deze werkwijze een reden om voor "compensatie met een plus" te kiezen via Trees for Travel. KICI Kledinginzameling, ook een Goed Doel, compenseert nu de uitstoot van het vervoer van de kleding omdat de projecten van Trees for Travel naadloos aansluiten bij haar werkwijze.

Ook in de reiswereld wordt de Trees for Travel aanpak gewaardeerd. Voor reisorganisaties Shoestring en Koning Aap was het behalen van het CBF-Keur doorslaggevend in de keuze om met ingang van 2012 een samenwerking aan te gaan, omdat er meer geld op de plaats komt waar het ertoe doet. Namelijk bij de mensen zelf.