Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 21 vrijdag 4 november 2011


* Omgevingsrecht moet op de schop
Het omgevingsrecht is rigide en onwerkbaar door de overvloed aan wetten en regelingen. Een nieuwe Omgevingswet moet voorkómen dat regels elkaar tegenspreken en dat projecten niet door kunnen gaan. VNG Magazine brengt de problematiek in kaart, met als voorbeelden Eindhoven en Ommen. Hoogleraar omgevingsrecht Frans Tonnaer zegt in een interview een groot voorstander te zijn van één nieuwe allesomvattende Omgevingswet. Daarvoor moeten het bestemmingsplan en andere heilige huisjes sneuvelen.


* Leers wil af van begeleiding andere 'Mauro's' Veel jonge asielzoekers kunnen niet zoals Mauro terecht bij pleegouders. Als zij achttien zijn geworden, dreigen ze te verdwijnen in de illegaliteit en daarmee in de criminaliteit of de prostitutie. Het project 'Perspektief', opgezet om hen in beeld te houden en te begeleiden naar terugkeer of verblijfsvergunning, wordt nu beëindigd door minister Leers. De twintig deelnemende gemeenten en de VNG verzetten zich tegen het beëindigen van de subsidie.


* Foutje van 1,3 miljard euro
Er is druk telefoon- en mailverkeer over geweest, er zijn Kamervragen over gesteld en er was een ambtelijke hoorzitting. Maar nog altijd zijn de gemeente Barendrecht en staatssecretaris Paul de Krom van SZW elkaar nog niet genaderd. En dat alles vanwege een procedurele onzorgvuldigheid, die Barendrecht zomaar 1,3 miljoen euro kan kosten.


* Drie partijen vormen één fractie in Helmond
Wie niet groot is, moet slim zijn. SDOH, D66 en Helmondse Belangen hadden normaal gesproken een marginale rol gespeeld bij de collegeonderhandelingen van vorig jaar in Helmond. Door één geheel te vormen, waren zij plotseling de grootste fractie. En kon collegedeelname realiteit worden.


* Kamer veegt beleidskader herindeling van tafel De Tweede Kamer heeft het nieuwe beleidskader gemeentelijke herindelingen van tafel geveegd. Het beleidskader roept meer vragen op dan het beantwoordt, had PvdAKamerlid Pierre Heijnen eerder gesteld.


* Strenger toezicht op stembureaus
Gemeenten moeten strenger controleren of stembureauleden zich bij het tellen van stemmen wel aan de instructies houden. Nu doet maar een klein deel van de stembureaus dat, zo blijkt uit een schriftelijke terugblik van BZK-minister Piet Hein Donner op de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart.


* Vogelaarheffing is rechtmatig
De woningcorporaties zijn in 2008 en 2009 door het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) terecht aangeslagen voor de Vogelaarheffing, ingevoerd om arme corporaties in achterstandswijken te ondersteunen.


* Invoeringstermijn wietpas 'absurd kort'
De invoering van de wietpas per 1 januari 2012 in Zuid- Nederland betekent een onrealistisch korte invoeringstermijn voor gemeenten, politie en coffeeshops. 'Twee maanden is absurd kort en wij wonen niet in Absurdistan', reageert burgemeester Hubert Bruls van Venlo op de kabinetsplannen om de Opiumwet te wijzigen.


* 'G4 hekelt nieuw huisvestingsbeleid
De huurwoningmarkt in de grote steden loopt volledig vast wanneer gemeenten de mogelijkheid krijgen de helft van hun woningen te reserveren voor de eigen inwoners.


* Onzichtbare steun voor CJG's
Bezoekers van een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) willen graag weten of de informatie die zij krijgen, klopt. CJG-medewerkers zelf vinden het prettig als zij kunnen beschikken over de juiste en nieuwste informatie. Dat kan, met de CJG-informatiebank, een initiatief van Opvoeden.nl.


* VNG Nieuws
Discussie verdeling Gemeentefonds
De verdeling van het Gemeentefonds moet mogelijk een keer worden bijgesteld, maar niet nu. Dat is de boodschap van het leeuwendeel van de wethouders van financiën tijdens een reeks VNGbijeenkomsten. Verder o.a. in VNG Nieuws:

* Directieraad on tour

* Transitie SW-sector

* Campagne Millenniumgemeenten

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Politicoloog André Krouwel over cliëntelisme en bestuurlijk kolonialisme in de Caraïben.
* Lector bestuurskracht Peter Castenmiller: Hoe een feestelijke jubileumbrief om zeep wordt geholpen door doorgeschoten juristerij.
* Dichter en oud-raadslid Manuel Kneepkens ziet de koningin in een Groene Koets het Ecologisch Tijdperk tegemoet rijden.

Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 22, special P&O, verschijnt op 18 november 2011.