Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA: Geen aanbestedingen welzijn zonder CAO-plicht PvdA-raadslid Fatima Talbi: "Niet concurreren op arbeidsvoorwaarden."

Rotterdam, 3 november 2011 - Nu de AWBZ naar de Wmo overgeheveld gaat worden moeten welzijn en zorg in de toekomst veel meer gaan samenwerken. Dit brengt grote veranderingen met zich mee, maar deze mogen niet ten koste gaan van de kwaliteit van de zorg en van de rechten van werknemers en eventuele onderaannemers, vindt PvdA-raadslid Fatima Talbi (Welzijn & Zorg).

"De samenwerking tussen zorg en welzijn gaat wezenlijk veranderen. Zorg en welzijn moeten meer gaan samenwerken en door middel van aanbesteden wordt bepaald welke instellingen de benodigde taken gaan uitvoeren," zegt Talbi. "De PvdA is van mening dat in de criteria die gesteld worden om te bepalen welke instelling de aanbesteding krijgt, vastgelegd moet worden dat er niet geconcurreerd mag worden op arbeidsvoorwaarden."

"Zorg en welzijn worden in de toekomst per wijk ingekocht, zodat zorg en welzijn zo goed mogelijk aansluiten bij de bewoners en hun behoeften. Dit kan door middel van aanbesteden efficiënt worden geregeld, maar wij moeten wel zorgdragen voor een sociale manier van aanbesteden," zegt Talbi. "Het aanbesteden mag niet ten koste gaan van de rechten van de werknemers in de zorg en de welzijnssector. De mensen in de zorg- en welzijnssector werken vreselijk hard voor een relatief laag salaris en ik vind dat hun arbeidsvoorwaarden in de concurrentiestrijd voor de aanbestedingen geen onderhandelingsmiddel moeten mogen zijn. Ik zal dan ook tijdens de begrotingsbehandeling een motie indienen om ervoor te zorgen dat in de nog op te stellen criteria voor de aanbesteding de CAO-plicht wordt opgenomen."

Einde bericht




Ingezonden persbericht