Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

3 november 2011

Nederlandse oestervisserij stapt in MSC beoordeling De Nederlandse oestervisserij is begonnen aan de beoordeling tegen de internationaal erkende MSC-standaard voor duurzame visserij (1). Als dit traject succesvol wordt doorlopen en ook de traceerbaarheid in de rest van de keten is gewaarborgd, mogen de oesters uit deze visserij het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk voor duurzame visserij dragen. De beoordeling is in opdracht gegeven door de Nederlandse Oestervereniging.

Over de visserij

De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer . Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De platte (of holle) en Zeeuwse oesters (of creuses) worden gevist met behulp van een 'kor'. Dit is een speciaal net dat de oesters van de bodem afschept . Het platte oesterbestand is heel kwetsbaar. Het is schaarser dan de Zeeuwse oester omdat de platte oester zich moeilijker voortplant en bovendien gevoelig is voor de ziekte Bonamiasis. De leden van de Nederlandse Oestervereniging vangen jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en ongeveer 35 miljoen Zeeuwse oesters. Er is geen TAC aangezien het gaat om een verrijkte visserij. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse en Italiaanse markt. "Met vol vertrouwen het MSC beoordelingstraject in" Voor Jaap de Rooij, secretaris van de Nederlandse Oestervereniging staat als een paal boven water: "Wij zijn ervan overtuigd dat oesters in Nederland op een duurzame manier worden gekweekt. Het voldoen aan de MSC-standaard zal een bevestiging zijn van deze gedachte. Al meer dan 100 jaar worden op exact dezelfde plaatsen de oesters van oesterbroed tot consumptieoesters opgekweekt. De oestersector gaat het traject dat gevolgd moet worden voor het verkrijgen van het MSC-certificaat met het volste vertrouwen in."

Toenemende vraag naar MSC gecertificeerde schelpdieren beantwoorden Nathalie Steins, MSC Manager Benelux voegt daaraan toe: " Ik ben blij dat de oestervisserij ervoor heeft gekozen haar duurzaamheid te laten beoordelen tegen de MSC-standaard en te gaan voor het behalen van MSC certificering. Als de beoordeling succesvol is, dan kunnen deze oesters voorzien in een toenemende vraag naar MSC gecertificeerde schelpdieren op de Noord-Europese markt. Ik wens de Nederlandse oestervissers veel succes met hun beoordeling."

De beoordeling zal worden uitgevoerd door de onafhankelijke certificeerder Intertek Moody Marine. Iedereen die een belang heeft in deze visserij kan deelnemen aan de beoordeling. Belanghebbenden kunnen zich aanmelden bij Dr Andrew Hough, tel: +44 (0) ) 1332 544663.

EINDE