Gemeente Alkmaar

Ook Alkmaar start met Burgernet

Martin Hagen, wethouder Integrale Veiligheid (Trots op Nederland) schreef zich vandaag officieel als eerste in op Burgernet. Burgernet is een samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Alkmaar startte per 1 november 2011 met Burgernet en is daarmee de vijfde gemeente in Noord-Holland Noord die met Burgernet van start gaat. Bij alle inwoners en bedrijven van Alkmaar valt er vanaf 10 november een brief en informatie over Burgernet in de bus. Daar zit ook een antwoordkaart bij zodat u zich kunt opgeven bij Burgernet. Uiteraard kan het ook gewoon digitaal via www.burgernet.nl

Veiligheid begint bij onszelf, meldt u aan

"Om de pakkans van een verdachte te vergroten of een vermist kind eerder terug te vinden, hebben we uw medewerking bij Burgernet nodig", zegt wethouder Martin Hagen. "Met Burgernet kunnen inwoners een concrete bijdrage leveren aan de veiligheid van hun eigen woonomgeving. Uit onderzoek blijkt dat een goed werkend Burgernet de pakkans van verdachten met 10-15% verhoogt. Burgernet werkt het best als er minimaal 4.750 inwoners aan deelnemen. Meldt u dus snel aan op www.burgernet.nl of via de antwoordkaart die binnenkort in uw bus valt. Ook als u niet in Alkmaar woont en wel werkt. Uw aanmelding is echt van belang voor een veilig Alkmaar".

Werking Burgernet

Bij melding van bijvoorbeeld inbraak of een vermist kind, kan de meldkamercentralist van de politie een Burgernetactie opstarten. Dat gebeurt parallel aan het uitsturen van de politie-eenheden. De Burgernetdeelnemers krijgen een spraak- of tekstbericht (SMS), met de vraag uit te kijken naar bijvoorbeeld een duidelijk omschreven persoon. Een deelnemer die door de Burgernetoproep aanwijzingen kan geven, kan direct bellen met de meldkamer van de politie. De politie kan hierdoor gerichter in actie komen. Zo wordt de kans vergroot dat een verdachte sneller wordt aangehouden of een vermist kind snel wordt opgespoord. Na afloop van de Burgernetactie ontvangen de deelnemers een afloopbericht over het resultaat van hun inzet.

Meer informatie

Meer informatie over Burgernet vindt u op www.burgernet.nl of in de brief die u één dezer dagen in uw brievenbus vindt. Ook op www.alkmaar.nl zal geregeld een bericht over Burgernet verschijnen.

Burgernet in Noord-Holland-Noord

In Noord-Holland Noord is Burgernet al actief in de gemeenten Bergen, Hoorn, Opmeer en Koggenland. Wie daar woont of werkt, kan zich dus al aanmelden. De overige gemeenten volgen gefaseerd.