FNV

FNV: banken boren werknemers belastingvoordeel door de neus

De FNV verwijt banken door hun starre opstelling werknemers een belastingvoordeel te ontnemen dat kan oplopen tot 300 euro. Steen des aanstoots is dat sommige banken 1 december als plotselinge einddatum hanteren voor het openen van een rekening voor een spaarloonregeling. Dit terwijl de spaarloonregeling pas per 1 januari wettelijk afgeschaft wordt.

FNV vice-voorzitter Peter Gortzak: ''Ik dacht dat banken er voor mensen zijn. Zij zouden juist alle medewerking moeten verlenen. En let wel: de spaarloonregeling is een wettelijke regeling. Dus het is niet aan de banken om een deadline te stellen. En om mensen een belastingvoordeel te ontnemen. Dit is het zoveelste bewijs dat banken hun klanten niet op de eerste plaats zetten.''

De FNV adviseert werknemers nog steeds om geen geld te laten liggen en wijst hen op de mogelijkheid om 200 tot 300 euro te verdienen via de spaarloonregeling. Het is nog mogelijk om dit jaar belastingvrij 613 euro te sparen of te storten en dit in januari 2012 alweer belastingvrij op te nemen. Mensen die een eindejaarsuitkering of een 13e maand krijgen, kunnen deze tot maximaal 613 euro gebruiken voor de spaarloonregeling. Er moet wel rekening gehouden worden met de aanvraagtermijn bij de banken en met de verwerkingstijd van de salarisafdeling.