Ingezonden persbericht


Persbericht

Mediq verbetert medicijngebruik en helpt ziekenhuisopnames voorkomen Mediq sluit meerjarig contract met verzekeraar

Mediq Apotheek introduceert een nieuw zorgprogramma. Huisarts en apotheker bekijken samen of een patiënt het juiste middel krijgt, of de patiënt medicatie op de juiste manier inneemt (therapietrouw) en of de farmaceutische behandeling aan de meest recente richtlijnen en wetenschappelijke inzichten voldoet. Het is voor het eerst dat een farmaceutisch programma in één oogopslag en volledig geautomatiseerd inzichtelijk maakt of medicatie aangepast moet worden. Beter medicijngebruik verkleint de kans op complicaties en voorkomt vermijdbare ziekenhuisopnames. Als eerste omarmen de zorgverzekeraars van Achmea per 2012 het nieuwe programma.

Het programma is vooral bedoeld voor patiënten die chronisch medicatie moeten innemen. Dat zijn in Nederland meer dan drie miljoen mensen. Zij kunnen bij Mediq Apotheek een intensievere medicatiebegeleiding verwachten. Uniek is dat Mediq Apotheek proactief alle patiënten screent en niet alleen op het moment dat iemand in de apotheek komt. De apotheker bespreekt samen met de huisarts mogelijke verbeteringen in de behandeling. Vervolgens bespreekt de huisarts of apotheker dit met de patiënt.

Verbetering medicijngebruik nodig
Belangrijke onderdelen van het nieuwe zorgprogramma zijn het voorkomen van onjuist medicijngebruik en verbetering van de therapietrouw. Uit een studie van de Universiteit Utrecht(1) uit 2010, blijkt dat jaarlijks 16.000 patiënten als gevolg van onjuist medicijngebruik in het ziekenhuis belanden. Uit andere onderzoeken blijkt dat 30% tot 60% van de patiënten medicatie niet volgens voorschrift gebruikt en dus niet therapietrouw zijn. Patiënten zijn zich niet altijd bewust van de gezondheidsrisico's hiervan. Het zorgprogramma van Mediq brengt onder meer in beeld in hoeverre het medicijngebruik van de patiënt optimaal is. Optimaal medicijngebruik verkleint de kans op complicaties en voorkomt vermijdbare ziekenhuisopnames.

Gerben Klein Nulent, Groepsdirecteur Mediq Apotheken Nederland en Polen: 'Dit zorgprogramma van Mediq is een verdieping van de farmaceutische zorg en gaat veel verder dan het uitleveren van medicatie. We verbeteren samen met de betrokken huisarts het geneesmiddelengebruik van onze patiënten, waarbij Mediq inzet op de uitkomst van de zorg. Juist op dit punt zijn we al geruime tijd in gesprek met zorgverzekeraars en willen we graag afspraken maken. De kwaliteit van onze service in de Mediq Apotheek gaat omhoog, terwijl we kosten besparen in apotheken en ziekenhuizen.'

Kwaliteit van zorg
Als eerste tekenen de zorgverzekeraars van Achmea een meerjarig contract met Mediq. Naast een vergoeding voor basisdienstverlening zoals de verstrekking van geneesmiddelen met instructies, ontvangt Mediq een vergoeding voor het nieuwe zorgprogramma. Marjolein Verstappen, Directeur Zorginkoop Achmea: 'Het zorgprogramma van Mediq past bij de politieke en maatschappelijke wens om de bekostiging van de zorg aan te laten sluiten bij de behaalde gezondheidswinst en doelmatigheid en niet alleen op basis van de verstrekking van het geneesmiddel.' Het contract gaat 1 januari in. Per saldo zal de vergoeding die Mediq ontvangt van Achmea voor de geneesmiddelen en gerelateerde zorgdiensten in lijn zijn met de vergoeding over 2011, maar met een hogere kwaliteit van farmaceutische zorg.

Mediq speelt in op nieuwe vergoeding geneesmiddelen en farmaceutische zorg Mediq introduceert het zorgprogramma in aanloop naar de vrije tarieven per 1 januari 2012. Tot nu toe stelde de Nederlandse Zorgautoriteit voor het verstrekken van een geneesmiddel, de zogenaamde receptregelvergoeding vast. Het vaststellen van de vergoedingen ligt met ingang van 2012 bij de apotheek en de zorgverzekeraar. Als basis worden de door de NZa omschreven zorgprestaties gehanteerd. Naast het afleveren van geneesmiddelen en de daarbij behorende zorg, zoals het geven van instructies, is het ook mogelijk een vergoeding te krijgen voor additionele dienstverlening. Voorbeelden hiervan zijn het bevorderen van therapietrouw, het adviseren bij complex geneesmiddelengebruik en voorlichting aan bepaalde patiëntengroepen.




Ingezonden persbericht