NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

3 november 2011 - NVB-voorzitter pleit voor gerichte maatregelen woningmarkt

'Kosten verlaging overdrachtsbelasting naar starters'

De ca. 1,5 miljard euro die nu door het Kabinet wordt uitgetrokken voor de verlaging van de overdrachtsbelasting, kan beter voor gerichte maatregelen worden ingezet om de woningmarkt op gang te brengen. Voorbeelden van dergelijke maatregelen zijn faciliteiten voor koopstarters en een btw-verlaging voor de eerste 100.000 euro bij de aanschaf of verbouwing van een woning.

Aldus Jo Goossens, voorzitter van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers op de Jaarvergadering van de brancheorganisatie, donderdag 3 november, in Kasteel 'De Vanenburg' in Putten. Goossens benadrukte dat de effecten van de verlaging van de overdrachtsbelasting te hoog zijn ingeschat. NVB vraagt zich ook af of het wel zo wenselijk is om de regeling ook na 1 juli 2012 te handhaven. "Het is beter om tenminste een deel van de circa 1,5 miljard euro die de verlaging de rijksoverheid kost anders in te zetten." Daarbij pleit NVB voor gerichte maatregelen zoals bijvoorbeeld startersfaciliteiten die er nu niet of nauwelijks nog zijn. "Starters zorgen voor de noodzakelijke doorstroming. Daar moet de aandacht naar uitgaan." Daarnaast noemt Goossens maatregelen die echt kunnen helpen, zoals een verlaging van de btw over de eerste 100.000 euro bij de aanschaf of verbouwing van een huis en in elk geval het handhaven van de NHG kostengrens van 350.000 euro.

Cruciaal voor de woningmarkt is de wijze waarop banken momenteel opereren. De aangescherpte regelgeving van de AFM en de gedragscode van de banken hebben een verlammende werking op de woningmarkt. "Banken zijn in het verleden duidelijk te scheutig geweest en wij zijn absoluut geen voorstander van overkreditering, maar een mammoettanker breekt nu eenmaal in tweeën als hij een haakse bocht moet maken. En dat is wat er nu gebeurt." Mede door de scherpere kredietregels is de verkoop van nieuwbouwwoningen ingezakt tot rond de 1.500 verkopen per maand. Nauwelijks meer dan in het dramatische jaar 2009.

Volgens de NVB-voorzitter moet iedereen, zowel de bouwsector als de overheid én de banken beseffen dat de woningmarkt fundamenteel veranderd is. Dat betekent voor de sector zelf dat het nog meer werk moet maken van het terugdringen van de kosten. Faalkostenreductie en ketenintegratie zijn daarbij de sleutelwoorden. Ook gemeenten hebben te maken met een nieuwe werkelijkheid. De grondquote moet zeker dertig tot veertig procent omlaag omdat nieuwbouwwoningen anders veel te duur worden en nieuwbouw dan simpelweg niet meer haalbaar is. "Afwaarderen is noodzakelijk. Nog langer wachten maakt de problemen voor gemeente én markt alleen maar groter", aldus Goossens. Verder is het belangrijk dat gemeenten kostenefficiënter gaan werken. In die zin is het, aldus de NVB-voorzitter, eigenlijk ook vreemd dat gemeente bouwplannen toetsen aan de regels uit het Bouwbesluit - met soms absurd hoge bouwleges tot gevolg - terwijl de garantie-instituten dat ook al moeten doen en de klant dus in feite dub bel voor zo'n toetsing betaalt. En banken moeten in zijn ogen weer gewoon gaan bankieren.


Noot voor de redactie (