Ingezonden persbericht


Persbericht

Nijmegen, 3 november 2011

Sint Maartenskliniek maakt zorg aan rugpatiënten inzichtelijk

Als eerste ziekenhuis in Nederland gebruikt de Sint Maartenskliniek een internationaal erkend registratiesysteem (Swedish Spine Registry) om de kwaliteit van de zorg voor rugpatiënten te monitoren.

Openheid over kwaliteit van zorg is noodzakelijk, omdat het leidt tot betere zorg en een flinke kostenbesparing. Inzichtelijkheid in de zorg is voor verschillende partijen belangrijk. Dus niet alleen voor het evalueren van de eigen kwaliteit van geleverde zorg, maar ook om te kunnen voldoen aan de steeds hogere eisen van patiënten, zorgverzekeraars en overheid. In een onlangs verschenen rapport van adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) is dit aangetoond. Zweden wordt hierbij als positief voorbeeld uitgelicht.

De Sint Maartenskliniek maakt de eigen kwaliteit van handelen en de uitkomsten daarvan al langer inzichtelijk, onder meer door het publiceren van de infectiecijfers en van patiëntbeoordelingen op de website. Nu heeft het ziekenhuis daar het Swedish Spine Registry aan toegevoegd. Met dit internationale register ontstaat de unieke mogelijkheid voor de Sint Maartenskliniek om alle wervelkolombehandelingen systematisch te evalueren. Hiervoor vullen de patiënten zelf internationaal gevalideerde vragenlijsten in. Door aan te sluiten bij een reeds bestaand register kunnen op termijn vergelijkende onderzoeken (benchmarks) op nationaal en internationaal niveau worden uitgevoerd. Ook zijn de gegevens in de database interessant voor wetenschappelijk onderzoek.

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen en Woerden is als enige ziekenhuis in Nederland volledig gespecialiseerd in houding en beweging. Patiënten kunnen bij het ziekenhuis terecht voor behandeling van eenvoudige tot zeer complexe aandoeningen op het gebied van orthopedie en reumatologie. De vestiging in Nijmegen heeft daarnaast een revalidatiecentrum voor revalidatie na ziekte, een ongeval of hersenletsel. De Sint Maartenskliniek streeft naar openheid in de zorg..