Gemeente Tilburg

Tilburg wint openbare verlichting award 2011

Voor de tweede keer dit jaar in de prijzen

Woensdag 2 november heeft wethouder openbare verlichting Roel Lauwerier tijdens het Klimaatcongres 2011 in Utrecht de OVL-award 2011 in ontvangst genomen. De drie winnaars, de gemeenten Tilburg en Buren en de provincie Overijssel, ontvingen de awards vanwege hun ambitieuze aanpak en resultaten op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting en het terugdringen van lichthinder. Wethouder Roel Lauwerier: "De OVL-award is een beloning voor de positieve resultaten die we afgelopen jaren hebben behaald op het gebied van openbare verlichting, maar zeker ook voor onze vastberaden aanpak. Deze aanpak moet leiden tot meer veiligheid op straat, energiebesparing en minder kosten (win-win-win). We zijn trots dat Tilburg een voorbeeld is voor andere gemeenten in de strijd om energiezuinige verlichting."

Prijs voor Tilburg
50.000 inwoners). Bijna
alle verlichting in Tilburg wordt vervangen door LED en gedimd. Bovendien introduceerde de gemeente 'Licht op aanvraag'. Pas als er langzaam verkeer (voetgangers, fietsers) is op straat, brandt de verlichting op volle sterkte. Tilburg is een goed voorbeeld voor collegagemeenten en geeft een impuls aan de ontwikkeling van LED-verlichting, aldus de jury. Tilburg deelde haar ervaring en kennis met overheden in heel Europa.

Over de awards
De Taskforce Verlichting heeft de OVL-awards ingesteld voor de meest ambitieuze en/of inspirerende gemeenten en provincies op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting. De Taskforce daagt lokale overheden uit extra werk te maken van energiebesparing én beloont ze voor de inspanningen op dit vlak. Uit de aanmeldingen werden zes genomineerden geselecteerd: de gemeenten Tilburg, Zaanstad, Buren en Uden en de provincies Utrecht en Overijssel. Zie voor meer informatie www.taskforceverlichting.nl en www.agentschapnl.nl/openbareverlichting.

Tilburg al eerder gewonnen
In april 2011 heeft Tilburg de internationale GreenLight Award 2011 gewonnen vanwege alle duurzame, energiebesparende openbare verlichtingsprojecten die in 2010 in de stad zijn uitgevoerd. De gemeente Tilburg is al jaren koploper in Nederland op het gebied van toepassen van energiezuinige verlichtingsoplossingen. Maar Tilburg is ook de eerste gemeente in Europa die op grote schaal overstapt op LED-straatverlichting en die 'Licht op aanvraag' toepast in een hele wijk.

---




Gemeente Tilburg